marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vârcolaci și fete goale între oglinzi – superstiții de Sf. Andrei

Ziua Sfântului Andrei este una dintre cele mai vechi si importante sărbători ale românilor. Considerat ocrotitorul poporului, Sfântul Andrei este primul dintre apostolii care au propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creştinat poporul român. De-a lungul anilor, sărbătoarea a început să ia o formă puţin aparte şi s-a transformat într-un veritabil Halloween Românesc, care-şi păstrează tradiţiile şi astăzi. Conform oamenilor, în special din mediul rural,
unde sărbătoarea se conservă mult mai bine, în seara premergătoare Sfântului Andrei, spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, în timp ce oamenii se apară de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor, descântecelor şi, cel mai important, cu ajutorul usturoiului. În zona Olteniei, există foarte multe tradiţii şi mai ales superstiţii legate de această sarbătoare. Oamenii spun că cei care vor fi atacaţi de lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.
Totodată, din poveste n-aveau cum să lipsească strigoii care bântuie uliţele satelor, deloc într-o manieră prietenoasă, motiv pentru care fiecare lătrat de câine din noaptea de Sfântul Andrei, trezeşte omul din pat, care se armează cu usturoi si o cruce.
Usturoiul este considerat „arma supremă” împotriva acestor „arătări” , motiv pentru care, oamenii au grijă sa orneze casele din timp, atârnând usturoiul la colţul uşilor, al geamurilor, prin curte, asta în special în jurul grajdurilor, animalele nefiind nici ele
scutite de un posibil atac al lupilor, vârcolacilot şi strigoilor.

Intitulată şi Noaptea Lupilor, sărbătoarea de Sfântul Andrei pune oamenii în gardă nu doar prin usturoi ci şi prin alte tradiţii specifice. Gospodinele obişnuiesc să întoarcă seara toate cănile cu fundul în sus, animalelor li se pune busuioc în mâncare şi în apa picături de agheasmă. Bărbaţii, ceva mai preocupaţi de recoltă, pun grâu la încolţit pentru a afla cât de prosperă va fi aceasta anul viitor.

Incantații pentru dragoste

Policlinica Buna Vestire Craiova

Există şi părţi bune ale acestei nopţi, parcă mai puţin venite din poveşti de groază. Fetele au o cu totul altă preocupare legată de această sărbătoare, cele care doresc să se mărite obişnuiesc să ascundă sub perna un fir de busuioc pentru a-şi visa iubitul. în miezul nopţii fetele obişnuiesc să intoarcă un ulcior de lut cu gura în jos şi pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi. Mai apoi rostesc o incantaţie pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se marite.
Cele care doresc să işi vadă ursitul obisnuiesc să stea goale între două oglinzi la miezul nopţii, ţinand în mâini două lumânări aprinse. In oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar si chipul celui sortit, aspect cu care putem să revenim la tradiţia de bază a acestei sărbători, una destul de înfricosătoare dacă ai uitat să-ţi procuri din timp usturoiul.

Alexandru Nica

Politica