marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Au apărut iar focare de pestă porcină africană

În Mehedinți  au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină. Chiar înainte de sărbătorile de iarnă, oamenii încep să rămână fără agoniseală de peste an, căci suinele confirmate cu această maladie din localitatea Orevița Mare au fost, deja, ucise și îngropate. În urma anchetei, s-a stabilit faptul că un localnic cumpărase, fără forme legale, suinele de la un bărbat din satul Nicolae Bălcescu.

„În exploatația respectivă, în urma anchetei efectuate de către medicii sanitar-veterinari, s-a constatat existența a trei porci morți, de la care s-au prelevat probe, care au fost duse, cu suspiciune, la Laboratorul Sanitar-Veterinar Teritorial Dolj și pentru care s-a primit confirmare de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București”, a declarat  Valentin Marițoiu, director executiv D.S.V.S.A. Mehedinți.

În localitatea Orevița Mare (oraș Vânju Mare) a apărut un focar de pestă porcină africană, într-o exploatație non-profesională (gospodărie particulară). Focarul de boală a fost confirmat în data de 25 noiembrie a.c. (în urma analizelor efectuate la un laborator de specialitate din Craiova), unde au murit 3 porci din cei 8 porci care se aflau în creștere în exploatația respectivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„DSVSA Mehedinți a întocmit planul de măsuri pentru noul focar, care a fost supus miercuri, 25 noiembrie a.c. dezbaterii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), prin mijloace electronice. Tot prin mijloace electronice a fost supusă adoptării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență hotărârea de aprobare a Planului de măsuri”, a precizat prefectul Cristinel Pavel.

Exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială, iar investigațiile epidemiologice nu au relevat eventuale exploatații de contact. Deocamdată , pe raza județului Mehedinți sunt active alte 2 focare de pestă porcină africană la Corzu, comuna Bâcleș și Luncșoara, comuna Broșteni.

Politica