vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ITM Olt, cu ochii pe firmele care nu respectă legislația aferentă weekendului prelungit

Zilele 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României) sunt declarate legal ca fiind libere, astfel că legislația aferentă Codului Muncii obligă companiile să respecte acest drept al salariaților. Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Întrucât există locuri de muncă a căror activitate nu poate fi întreruptă, precum cele din domeniul sanitar sau al ordinii publice, angajaților din aceste sectoare li se vor respecta dreptul zilelor libere, pe care le vor primi în perioada următoare.

Astfel, ITM Olt anunţă că salariaţii pot depune sesizare, în situaţia în care angajatorul nu respectă prevederile legale, scrie gazetanoua.ro.

„În situaţia în care salariaţii sunt chemaţi la serviciu în zilele de sărbătoare legală, pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, urmând să verificăm cele sesizate. Potrivit articolului 139, alineatul 1, din Codul Muncii, 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt zile de sărbătoare legală. Excepţie de la această prevedere fac unităţile sanitare, cele de alimentaţie publică şi cele unde procesul de producţie nu poate fi întrerupt”, a precizat Cristian Ungureanu, inspector şef al ITM Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu alte cuvinte, angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Andreea TIGOIANU

Politica