joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Florinel Stancu, candidat PRO România pentru Camera Deputaților: Câte două miliarde de euro anual trebuie să meargă pentru proiecte de modernizare a satelor

Florinel Stancu este președinte PRO România Dolj și vicelider la Grupul PRO Europa din Camera Deputaților. Este inginer, deputat ales în circumscripția nr. 17 în anul 2016, membru în Comisia pentru industrii și servicii şi candidat din partea partidului PRO România la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Deși mai există un număr mare de sate care au nevoie de proiecte pe componența de modernizare, destinată renovării școlilor, grădinițelor, dispensarelor, pentru alimentarea cu apă și construirea rețelei de canalizare a satelor, Guvernul nu pune la dispoziție niciun program de mare anvergură în acest sens.
Executivul PNL a stopat orice program pentru dezvoltarea zonelor rurale și pregătește fonduri, destinate, de această dată, pentru realizarea de „fose septice și micro-stații de epurare sau micro-sisteme de alimentare cu apă potabilă”. Totul la nivel micro. Și programul, și finanțarea.
Asta în timp ce primarii comunelor mi-au spus de atâtea ori că au nevoie de finanțare pentru proiecte ce vizează modernizarea și reabilitarea unor drumuri comunale, reamenajarea unor grădinițe, cămine culturale, amenajarea stațiilor de autobuz și a rețelelor de canalizare, dar și achiziționarea de utilaje de întreținere a drumurilor, spațiilor verzi și mijloacelor de transport sau de cofinanțare consistentă pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile.
Satele noastre se depopulează, oamenii pleacă la orașe sau, și mai grav, pleacă din țară. Oamenii pleacă pentru că nu au locuri de muncă și pentru că nu au condiții elementare de trai în mediul rural. Nu au apeducte, nu au acces la sistemele de canalizare, nu funcționează managementul deșeurilor, nu au parte de asistență medicală. Noi, membrii PRO România, ne angajăm, prin colaborare cu responsabilii de la Comisia Europeană, să atragem cât mai mulți bani europeni pentru relansarea satelor. Acești bani vor fi pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor și dezvoltarea rețelei de medici de familie în mediul rural. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților.
Cel mai simplu și eficace ar fi, măcar pentru o perioadă de patru ani, să se aplice un mecanism al decontării fără aplicație prealabilă la UE. Adică UAT-urile depun proiectul la Ministerul Dezvoltării, acesta este evaluat și primește banii de la Guvern, se cheltuie banii pe asfaltare, pe renovarea școlii, pe canalizare, apeduct și apoi Guvernul evaluează lucrările și merge cu factura la Comisia Europeană. În acest mod am mișca lucrurile în sensul dezvoltării satelor din România și din Dolj prin eliminarea zidului birocratic european de care primarii se tem cel mai mult.
„Astăzi, mii de posibili beneficiari – primării, consilii judeţene, companii private, împreună cu firmele lor de consultanţă – aşteaptă ghiduri de proiecte. Apar ghidurile, urmează normele. Apoi aplicaţiile de proiecte. Se aşteaptă apoi lista cu câştigătorii. Apoi tot beneficiarii, odată declaraţi câştigători, trebuie să aibă propria finanţare – de la bănci, de la guvern, din bani proprii, să dea drumul la proiect. Şi abia apoi vin şi decontările de la UE”, un proces greoi descris foarte bine de Sorin Pâslaru.
Eu propun ca birocrația să o gestioneze Guvernul și de implementare să se ocupe primarii și președinții de consilii județene, cei care cunosc cel mai bine necesitățile comunităților pe care le conduc.
Zona rurală care ocupă 87,1% din România, și în care locuiesc 47,2% dintre compatrioții noștri. Iar dacă mai adaugăm și anumite periferii care se regăsesc în zona intermediară putem spune liniștiți că mai mult de jumătate din români trăiesc practic în rural. Pentru ei voi lupta în următorii patru ani. Ca să trăiască mai bine la sate, să ridicăm nivelul de trai acolo iar cei de la orașe să nu-i mai arate cu degetul, ci dimpotrivă.  

Comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA – ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ DOLJ, realizat de SC Inter Regional Management SRL, CMF 11200008

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica