vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spectacol pe cer: Cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, foarte aproape una de cealaltă

Dacă ar fi să puteți observa cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie! Acesta este sfatul pe care îl dau specialiștii de la Observatorul Astronomic București.

Specialiștii o numesc și „Marea conjuncție”: cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu.

Această sincronizare a planetelor va avea loc între 16 și 25 decembrie 2020, dar la 21 decembrie, atunci când va fi și solstițiul de iarnă, Jupiter și Saturn vor fi cel mai aproape. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dincolo de un spectacol captivant pentru cei pasionați de astre, este și un fenomen mai puțin întâlnit. Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani o dată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară din cauza proximității celor două planete una în raport cu celalaltă. Senzația va fi că cele două planete sunt pe punctul de a intra în coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate. În unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA. 

Nu peste tot fenomenul se va vedea la fel, desigur. Cel mai bun punct de observare ar fi Ecuatorul. Dar fenomenul va fi vizibil, totuși, peste tot pe Pământ, evident, dacă o vor permite condițiile meteorologice. În emisfera nordică, durata de observare va fi mai mică.

Cele două planete se văd deja în aceeași zonă de cer încă din luna iulie. Se vor afla în aceeași constelație și, pentru că se mișcă în sistemul solar, se vor mișca printre stele, apropiindu-se una de alta.

Apropierea minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080), se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic., citat de Digi24.

Politica