joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Atenție ce măști de protecție cumpărați!

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Eduard Cozminschi, a vorbit despre măștile neconforme găsite pe piața din România.

Potrivit acestuia, depistarea acestor produse neconforme cade în sarcina operatorilor economici care le comercializează și a autorităților române în domeniu, dat fiind faptul că, în general, consumatorul mediu nu poate identifica aceste probleme.

„Într-adevăr, este destul de greu pentru consumatorul mediu informat să distingă care mască corespunde din punct de vedere al calității. În acest sens, responsabilitatea revine în primul rând operatorului economic, cel care pune în vânzare produsul și, bineînțeles, responsabilitatea revine și autorităților statului, care au atribuții în acest sens, de protejare a consumatorilor”, a spus Cozminschi pentru gandul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele ANPC a mai explicat că măștile de protecție trebuie cumpărate doar din farmacii și magazine autorizate să comercializeze astfel de produse și a făcut o serie de recomandări în ceea ce privește alegerea tipului de mască.

„În primul rând, sfătuiesc consumatorii să cumpere aceste măști doar din spații autorizate, respectiv din farmacii sau magazine, să păstreze bonul de casă pentru a dovedi achiziționarea produsului. Dacă e să facem o primă evaluare a produsului, ar trebui să vedem că produsul are traducere dacă este din import și dacă pe traducere sunt trecute toate caracteristicile produsului. Opțiunea noastră ar trebui să fie ca măștile să ne protejeze sănătatea și mai puțin partea estetică. Vreau să specific că produsele estetice nu întotdeauna ne asigură protecția sănătății. Recomand măștile medicale sau cele chirurgicale sau cele pe care este specificat «mască de protecție»”, a spus președintele ANPC.

Totodată, acesta a mai declarat că, în momentul de față, 99% din măștile vândute în România sunt conforme.

„În proporție de 99%, produsele care se vând la ora actuală pe piața românească sunt corespunzătoare. Au înțeles și operatorii, au înțeles și importatorii, au înțeles și distribuitorii. În momentul în care găsim un produs necorespunzător mergem pe trasabilitatea produsului, deci spre distribuitor, importator, iar în momentul în care găsim și importatorul pentru a stopa produsele la sursă, iar produsele, bineînțeles, le retragem de la comercializare”, a adăugat Cozminschi.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor anunța la începutul acestei luni că a controlat peste 500 de operatori economici la nivelul întregii Românii, care comercializau măști de protecție. ANPC a constatat abateri la 275 dintre aceştia și a oprit de la comercializare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști.

Politica