sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Patriarhul Bisericii Ortodoxe sârbe a murit din cauza COVID-19

Patriarhul Irinej, şeful Bisericii Ortodoxe sârbe, a murit vineri într-un spital din Belgrad, după ce s-a infectat cu COVID-19, la trei săptămâni după ce a oficiat funeraliile şefului Bisericii din Muntenegru răpus de același virus. Patriarhul Irinej, născut Miroslav Gavrilovic, la 27 august 1930, a fost înscăunat ca lider spiritual al sârbilor ortodocși din est în 2010.

Irinej avea 90 de ani și a condus la 1 noiembrie o slujbă de înmormântare cu capacul deschis al sicriului pentru clericul de vârf al Bisericii din Muntenegru, mitropolitul Amfilohije Radović. Trei zile mai târziu, Irinej a fost internat în spital după ce rezultatul testului pentru COVID-19 a fost pozitiv. Trupul neînsuflețit lui Amfilohije fusese expus într-un sicriu deschis în timpul slujbei înainte de a fi înmormântat în cripta bisericii din Podgorica, Muntenegru, în ciuda avertismentelor medicilor.

Mii de credincioși se adunaseră în fața bisericii și doar câțiva dintre oamenii care participau la slujbă au purtat mască. Oamenii au stat unul lângă altul pe tot parcursul evenimentului și l-au atins pe fostul mitropolit pe mâini și frunte, așa cum este obiceiul, iar unii l-au și pupat. Niciunul dintre preoți, inclusiv Irinej, care făcea liturghia, nu a purtat masca de protecție. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a confirmat moartea lui Irinej și a postat vineri o fotografie cu el pe Instagram alături de mesajul: „Am fost onorat să te cunosc. Oamenii ca tine nu pleacă niciodată”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Sănătății din Serbia a raportat joi că 104.097 de persoane au fost infectate cu coronavirus în țară de la începutul pandemiei, cu 1.110 decese.

Politica