Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Românii pot cere Fiscului eşalonarea la plată a datoriilor

Publicat

pe

Contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, începând de ieri, 19 noiembrie 2020, cererile pentru accesarea eşalonarii la plată simplificate.

Modelul cererii de eşalonare la plată este prevăzut în Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central şi poate fi descărcat pe pagina de internet a A.N.A.F.

Potrivit ordinului ANAF, contribuabilii persoane fizice şi juridice pot accesa eşalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii datorate după data declarării stării de urgenţă.

Pentru a accesa eşalonarea la plată simplificată trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:          

a) să se depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;        

b) să nu se înregistreze obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgenţă se înregistrează astfel de obligaţii fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;        

c) să nu fie în procedura falimentului;        

d) să nu fie în dizolvare;        

e) să fie depuse toate declaraţiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;        

f) să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepţie, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative şi judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiţia se consideră îndeplinită.          

Pe perioada eşalonării la plată se pot depune două cereri de modificare a eşalonării la plată – în situaţia în care se doreşte includerea în eşalonare a obligaţiilor care constituie condiţie de plată, precum şi două cereri de menţinere a valabilităţii eşalonării la plată – în cazul în care a fost pierdută valabilitatea eşalonării la plată, ca urmare a neîndeplinirii conditiilor.           Cererea de eşalonare la plată se soluţionează în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia.  La cerere nu se anexează alte documente, în afara propunerii de grafic de eşalonare şi nici nu este necesară constituirea de garanţii.

De asemenea, ANAF reamintește tuturor contribuabililor de facilităţile fiscale pe care le pot accesa pentru conformarea la plata obligaţiilor fiscale, detaliate în anexa la comunicatul de presă:

•        Eşalonarea la plată conform Codului de procedură fiscală

•        Anularea obligaţiilor de plată accesorii

•        Restructurarea obligatiilor bugetare

Informaţii suplimentare se pot obţine utilizând Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet a instituţiei: www.anaf.ro sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistenţă telefonică a contribuabililor – Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.