vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Șpagă pentru pensionarea pe caz de boală

Medicul implicat, condamnat la închisoare Cristina Mischie, medic psihiatru în cadrul Secției de specialitate de la Spitalul Județean Slatina, a fost condamnată la trei ani cu suspendare în vederea luării de mită în cazul pensionării pe caz de boală. Magistrații Tribunalului Olt au deschis un dosar împotriva acesteia, în care există și alți inculpați, condamnați tot în regim de închisoare cu suspendare. Este vorba despre un infirmier de la SJU Slatina – doi ani și opt luni, concubina infirmierului – doi ani și șapte luni, un consilier DGASPC Olt – un an și zece luni și o femeie care a oferit sume de bani pentru a se pensiona pe caz de boală – un an și cinci luni, potrivit gazetanoua.ro Așa-numita șpagă a vizat atât finalizarea dosarelor de pensionare, cât și întocmirea ilegală de documente pe care inculpații le-au folosit în interes personal. În ceea ce privește activitatea ilictă a medicului, anchetatorii au reușit să pună cap la cap toate detaliile și să creeze un traseu al șpăgii.

„Medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa s-au reţinut două acte materiale de luare de mită, respectiv: la data de 16 mai 2017 a primit suma de 300 lei de la inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei)”, menționează anchetatorii. În urma faptelor comise, procurorii i-au interzis doctorei exercitarea profesiei pentru 60 de zile, fiind plasată sub control judiciar. Cu toate acestea, a continuat să primească sume de bani în mod ilegal.

,,La data 29 iunie 2017, medicul a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017. Ca urmare a evaluării gravităţii faptelor, atât faţă de cei doi cumpărători de influenţă, cât şi faţă de medicul specialist, la data de 12.03.2019, respectiv la data de 14.03.2019, faţă de aceştia s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia. Referitor la medicul specialist M.C. s-a dispus şi interdicţia de a mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, precum şi funcţia de şef secţie în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti”, se arată în comunicatul emis de DGA. Totodată, „în sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că, la data de 29 iunie2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist Cristina Mischie din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia. Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, mai spun anchetatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Andreea TIGOIANU

Politica