vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Municipiul Târgu Jiu, la un pas de a intra în carantină

Cosmin Pistol, prefectul județului Gorj, a spus că ia în considerare carantinarea municipiului Târgu Jiu, în cazul în care rata de infectare va depăși indicele de 4 la mia de locuitori. Acest lucru nu i-a picat prea bine primarului Marcel Romanescu. Edilul orașului spune că nu este cazul să se ia o asemenea măsură, pentru că autoritățile locale fac tot posibilul pentru a limita riscul de infectare.
„Nu este cazul unei carantine, în acest moment, la nivelul municipiului Târgu Jiu! Nu trebuie să ne hazardăm acum cu astfel de propuneri și sper ca autoritățile județene să nu facă la un moment dat greșeala să ia o asemenea decizie fără să mă consulte în calitate de reprezentant al orașului. Continuăm să luăm toate măsurile care țin de Primăria Municipiului Târgu Jiu pentru a limita riscul infecției cu COVID-19. Mizez, totodată, pe responsabilitatea dumneavoastră, a cetățenilor, și fac un apel pentru respectarea regulilor impuse de autorități, mai ales în ceea ce privește evitarea zonelor aglomerate și purtarea măștii.  Pe lângă riscul creșterii numărului de infectări, ne-am putea lovi, la un moment dat, de impunerea unei carantine la nivelul municipiului, ceea ce nu este de dorit. Știu, astfel de măsuri radicale sunt discutabile și creează controverse, dar ne-am putea regăsi într-o asemenea situație. Repet: nu este cazul acestei măsuri acum! Avem instituții care se implică, o echipă medicală profesionistă care depune eforturi uriașe în această luptă, chiar și primăria a detașat câteva zeci de persoane către DSP, Poliția Locală a intrat în subordinea Ministerului de Interne și acționează conform directivelor de acolo, luăm toate măsurile recomandate de specialiști. Sunt convins că dacă lucrăm împreună, dacă respectăm toate aceste eforturi, vom trece cu bine peste această perioadă tulbure”, a fost mesajul primarului.
Prefectul de Gorj a revenit cu explicații și a menționat că nu s-a luat încă o decizie și că doar a vrut să-i pregătească pe oameni pentru o eventuală carantinare, dacă lucrurile încep să scape de sub control.

„Încerc să pregătesc locuitorii municipiului Târgu Jiu, vorbind despre această situație. Am spus că e posibil, dacă numărul va crește și vom depăși indicii de 4/1.000. Această măsură se va lua după ce vom discuta cu toți factorii implicați și, desigur, și cu domnul primar. E posibil să avem această discuție și am spus-o în spațiul public pentru ca oamenii să se aștepte și la acest aspect. În acest moment, înregistrăm un indice de 3,49, deci foarte mult nu mai este. Există o propunere a DSP-ului și, dacă va fi avizată vom primi răspunsul. Mai este până acolo, doar am vrut să pregătesc locuitorii din Târgu Jiu. Uitați-vă ce se întâmplă în orașele și în reședințele de județ din jurul nostru. Este adevărat, la Târgu Jiu înregistrăm o incidență mai scăzută”, a declarat Cosmin Pistol la radioinfinit.ro
Poliția deja a început să facă verificări la intrările în județul Gorj. Dacă orașul Târgu Jiu va intra în carantină, cetățenii vor fi nevoiți să-și facă, din nou, declarații în momentul în care ies pe stradă.
„Deja am impus poliției să organizeze filtre la intrările în județ. Nu putem să ne uităm cum stăm noi și să nu luăm în considerare ce se întâmplă în jurul nostru. Carantina va însemna, în primul rând, un control mai strict a circulației persoanelor. Adică, vor fi instituite filtre la intrările în municipiul Târgu Jiu. Se va circula pe bază de declarație pe proprie răspundere sau adeverință. Condițiile de a părăsi domiciliul sau municipiul vor fi mult mai stricte. Măsura are efect cu siguranță. Sperăm că se vor produce efecte, pentru a nu ajunge la carantinare. Dacă nu, nici nu trebuie să așteptăm foarte mult. În alte orașe cred că au pierdut deja controlul. Deocamdată nu sunt alte localități care ar putea intra în carantină”, a mai spus prefectul de Gorj.

Politica