sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SJU Slatina, rămas fără medicamentație împotriva Covid-19

Autoritățile locale trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa medicamentelor necesare tratării pacienților infectați cu noul coronavirus.

Managerul interimar al Spitalului Slatina anunță cu disperare că unitatea sanitară a rămas fără Remdesivir și Tucilizumab, medicamente vitale pentru bolnavii de Covid-19. Acestea se distribuie doar spitalelor publice din țară de către Ministerul Sănătății, potrivit olt-alert.ro.

,,Stocurile sunt zero în privința celor două medicamente, Remdesivir și Tucilizumab. Unui pacient îi sunt necesare cinci doze de Remdesivir. În spital avem acum 128 de persoane, suspecți, confirmați pozitiv și pacienți la Terapie Intensivă. Facem un calcul simplu: 60 de pacienți confirmați au nevoie de câte cinci doze, deci e nevoie de 300 de flacoane. Pe de altă parte, studiile arată că utilizarea Remdesivirului la pacienți reduce perioada internării de la 11 zile la cinci zile. Asta înseamnă că se eliberează foarte repede locuri pentru alți pacienți confirmați pozitiv. Or, în lipsa tratamentului specific acestei boli ajungi în situația să deconectezi de la aparate unii oameni pentru a conecta alții în stare mai gravă. Așadar, dacă nu ne trimit medicamentele necesare, restul sunt doar vorbe goale”, a declarat Dan Stana, el însuși fiind internat la începutul lunii în cadrul spitalului pe care îl conduce, în urma infectării cu Covid-19.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este pentru prima dată când Spitalul Județean de Urgență Slatina rămâne fără stocuri de Remdesivir și Tucilizumab, lipsa acestora fiind sesizabilă de la începutul lunii septembrie, potrivit directorului medical SJU Slatina, Radu Ene. Presiuni au venit și din partea președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, precum și de la senatorul de Olt, Paul Stănescu. Aceștia susțin că lipsa medicamentației necesară tratamentului de Covid-19 este o problemă națională care afectează și Spitalul Județean de Urgență din Slatina.

Andreea Tigoianu

Politica