vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul experimental conceput de Pfizer trebuie păstrat în condiții absolut speciale: la minus 80 de grade

Vaccinul anticoronavirus anunțat de compania Pfizer ca având o eficiență de 90 la sută are și unele dezavantaje. În primul rând, trebuie păstrat în condiții absolut speciale: la minus 80 de grade! 

Potrivit medicilor, asta pune mari probleme logistice în legătură cu felul în care acest vaccin va ajunge până în regiunile cele mai izolate dintr-o țară.

„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România”, a declarat la Digi24 medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Medicul explică că vaccinul trebuie ținut, așadar, în condiții speciale și se va pune problema unor centre speciale de vaccinare, unde „se va face numai asta non-stop, ca să valorifici fiecare secundă, pentru că vom fi și contracronometru. Durează câteva zile din momentul în care vine până când se va epuiza”, a explicat Sandra Alexiu. Ea a amintit că s-a mai întâlnit ceva asemănător pe vremuri, când vaccinul antirujeolic era înghețat și trebuia dezghețat și dizolvat și să fie făcut în scurtă vreme. Acesta era motivul pentru care copiii trebuiau chemați și vaccinați toți într-o zi.

Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, specializat în genetică, a explicat la Digi24 că vaccinul trebuie menținut la această temperatură extrem de scăzută deoarece conține ARN, care este o moleculă extrem de instabilă. Este dezavantajul formulei folosite de BioNTech și este destul de nepractic. Există congelatoare de minus 80, dar sunt puține, în laboratoarele specializate. Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică, dar nu e deloc simplu, spune cercetătorul. Logistic, nu suntem pregătiți, așa că trebuie să ne mișcăm cât mai repede cu putință, avertizează Octavian Voiculescu.

Politica