joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DSP Neamț confirmă: secția ATI care a ars a fost reconfigurată în ziua incendiului, fără solicitarea avizului

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a confirmat, duminică seara, că secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată în ziua incendiului fără a fi solicitat aviz.

Potrivit unui comunicat de presă, „Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene”.

Prefectul județului, George Lazăr, a declarat duminică dimineața la Digi24, că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP.  Ulterior, conducerea spitalului a precizat că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările realizate pentru extinderea acesteia s-au făcut în altă zonă faţă de cea în care s-a produs incendiul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între timp, parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat că a fost stabilit locul din salonul ATI de unde s-a declanşat incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț și că patru dintre necropsiile victimelor au fost finalizate.

De asemenea, procurorii vor ridica dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării, precizează un comunicat al Parchetului General transmis duminică seara.

Ancheta de la Spitalul Județean Piatra Neamț este condusă de procurorii din dosarele Colectiv şi Maternitatea Giuleşti, Eduard Mihai Ilie şi Marius Iacob.

Politica