vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Directorul OMS: Cel mai rapid progres din istorie în domeniul vaccinurilor!

Pandemia de COVID-19 luat cel puţin 1,28 de milioane de vieți şi peste 52 de milioane de cazuri de infectare au fost diagnosticate oficial de la debutul pandemiei, dintre care cel puţin 33,5 de milioane sunt în prezent considerate vindecate.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă cu toate acestea decât o parte din numărul real de contaminări. Anumite state testează doar cazurile grave, altele folosesc testele în primul rând pentru depistarea cazurilor, în timp ce numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de testare limitate.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a arătat aprecierea, vineri, față de rapiditatea istorică cu care se desfăşoară cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor pentru combaterea noului coronavirus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esenţial pentru controlarea pandemiei şi suntem încurajaţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână″⁣ de Pfizer şi BioNTech, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la închiderea Adunării anuale a OMS, scrie știrileprotv.ro.

La mai puţin de un an după ce biroul regional OMS din China a consemnat apariţia acestei boli, la sfârşitul lunii decembrie, laboratoarele americane Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat luni realizarea unui vaccin cu ″o eficienţă de peste 90%″⁣ împotriva COVID-19, potrivit rezultatelor preliminare al unui studiu clinic aflat încă în desfăşurare.

,,Niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid”. ,,Trebuie să dovedim aceeaşi grabă şi acelaşi spirit de inovaţie pentru a ne asigura că toate ţările beneficiază de această realizare ştiinţifică″, a subliniat directorul general al OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat vineri că pandemia a demonstrat urgenţa implementării ″unui sistem mondial de partajare a agenţilor patogeni şi a eşantioanelor clinice în scopul facilitării dezvoltării rapide’′ a tratamentelor, vaccinurilor şi a altor terapii, care ar fi astfel considerate ″bunuri publice mondiale″⁣.

Directorul OMS a subliniat că un astfel de ″sistem nu se poate baza pe acorduri bilaterale, iar negocierea sa nu poate dura ani întregi″⁣.Propunem o nouă abordare care ar include un depozit″⁣ de agenţi patogeni ″administrat de OMS într-o facilitate elveţiană securizată″⁣, a mai propus acesta.

Directorul OMS a adăugat că partajarea agenţilor patogeni şi a altor eşantioane clinice – demers pe care OMS l-ar putea facilita – se va face cu toate acestea pe bază de ″voluntariat″⁣ şi după anumite criterii care urmează a fi stabilite.

Politica