Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Măști chirurgicale pot fi spălate și refolosite de mai multe ori

Publicat

pe

Măștile chirurgicale pot fi spălate și refolosite de 10 ori, potrivit unui studiu făcut de UFC-Que Choisir, o asociație a consumatorilor din Franța.

În cadrul studiului au fost testate 3 modele care se găsesc în magazine. După ce au fost spălate la 60 de grade Celsius, apoi uscate în uscătorul de rufe, măștile și-au păstrat o capacitate de filtrare suficient de bună pentru a fi folosite de publicul larg, peste cea a măștilor din material textil.

Aceste măști au trecut, de asemenea, testul de „respirație” și s-au dovedit a fi la fel de confortabile și respirabile ca măștile din țesătură, cu mențiunea că pot fi purtate doar timp de maximum patru ore înainte de a fi spălate.

De altfel, mai mulți medici au susținut încă din primăvară reutilizarea măștilor, însă practica nu a fost recomandată în lipsa unor teste care să arate dacă mai sunt sau nu eficiente. 

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”.

Pe lângă aspectul economic, ar fi o veste bună și pentru mediu, pentru că ar ajunge la gunoi mai puține măști. Potrivit sursei citate de Digi24, acestea sunt făcute dintr-un material care nu este biodegradabil.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.