vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măști chirurgicale pot fi spălate și refolosite de mai multe ori

Măștile chirurgicale pot fi spălate și refolosite de 10 ori, potrivit unui studiu făcut de UFC-Que Choisir, o asociație a consumatorilor din Franța.

În cadrul studiului au fost testate 3 modele care se găsesc în magazine. După ce au fost spălate la 60 de grade Celsius, apoi uscate în uscătorul de rufe, măștile și-au păstrat o capacitate de filtrare suficient de bună pentru a fi folosite de publicul larg, peste cea a măștilor din material textil.

Aceste măști au trecut, de asemenea, testul de „respirație” și s-au dovedit a fi la fel de confortabile și respirabile ca măștile din țesătură, cu mențiunea că pot fi purtate doar timp de maximum patru ore înainte de a fi spălate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, mai mulți medici au susținut încă din primăvară reutilizarea măștilor, însă practica nu a fost recomandată în lipsa unor teste care să arate dacă mai sunt sau nu eficiente. 

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”.

Pe lângă aspectul economic, ar fi o veste bună și pentru mediu, pentru că ar ajunge la gunoi mai puține măști. Potrivit sursei citate de Digi24, acestea sunt făcute dintr-un material care nu este biodegradabil.

Politica