vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Goniți de pandemie din țările străine, așteptați acasă cu „brățări”

Pandemia de coronavirus i-a întors în țară pe mulți români. Între ei, și liderii unor importante grupări de criminalitate organizată. Acasă, și-au continuat „afacerile”. DIICOT le-a tăiat, miercuri, elanul. 386 de percheziții s-au făcut în țară, în 20 de dosare penale care vizează traficul de persoane, de droguri, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, înşelăciune sau şantaj. DIICOT Craiova și ofițerii BCCO din oraș i-au luat „la ochi” pe proxeneți.

Ofițerii anticorupție din Craiova au făcut 23 de percheziții în mai multe județe, într-un dosar care vizează traficul de persoane. Un proxenet arestat a reușit să își continue “afacerea” de după gratii. Este vorba, între alții, despre Adrian Tîmplaru, liderul lumii interlope din Sibiu, și Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu.

„Din datele existente s-a stabilit, în esență că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope (grupare specializată în traficul de persoane și proxenetism), suspectul în cauză (unul dintre locotenenții persoanei mai sus menționate), în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția și, inducându-le în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun (metoda loverboy), fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos, respectiv profitând de starea lor de vulnerabilitate (situație materială precară, naivitate, lipsă de educație – factori determinanți pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituției), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor. Sub coordonarea liderului, s-au pus bazele unei grupări infracționale specializate, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori și proxenetism și în secundar în șantaj (consecință a plății unor taxe de protecție).
După ce au ieșit din penitenciar, în scurt timp, la gruparea infracțională au aderat alți 12 suspecți împreună cu care au recrutat și alte victime, le-au transportat și adăpostit în state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveția), și le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil”, arată DIICOT.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Odată ajunse în străinătate, fetele care refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme, chiar și unor violuri, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență. „În cele mai multe cazuri, victimele au fost ținute în imobile închiriate de către liderul grupării, au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituția, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de membrii grupării.
În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tinerele au fost exploatate cu precădere în cluburi de noapte sau locații închiriate pe teritoriul Germaniei, pe raza orașelor Berlin, Bonn, Stuttgart și Frankfurt, dar și pe teritoriul altor state europene (Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Austria).
Unele dintre victime au fost vândute altor traficanți în scopul exploatării, persoanele care le-au preluat primind și informații în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, informații despre familie, toate acestea în scopul de a fi șantajată pentru a fi exploatată și controlată cu mai multă ușurință”, spun anchetatorii.
Procurorii arată că au fost și situații în care proxeneții nu au mai reușit să dețină controlul asupra victimelor, chiar și după aplicarea unor corecții fizice. Pentru a le convinge să nu fugă sau să revină în țară le-au cerut diferite sume de bani pe care victimele nu au avut posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituție.
„O mare parte din sumele de bani obținute astfel de către membrii grupării ajungeau la liderul acesteia care, ulterior, le-a investit în diverse imobile din țară și din străinătate.
Liderul grupării obișnuia să perceapă victimelor taxe de protecție pentru desfășurarea unor activități licite/ilicite, „locotenenții săi” recurgând, deseori, la șantaj pentru colectarea acestora. Taxele erau colectate cu ocazia unor petreceri organizate de către acesta”, conform DIICOT.
Miercuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 23 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov, Brașov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Olt, Sibiu și Vâlcea într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.
18 persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Fraude de 1 milion euro, pe internet

Percheziții în Dolj și Vâlcea au făcut și anchetatorii din Alba și Sibiu, într-un dosar care a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare a banilor.
„În cauză s-a reținut faptul că, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională în vederea comiterii de fraude prin intermediul sistemelor informatice, prin postarea de anunţuri fictive pe site-uri internaționale de comerț on-line privind vânzarea de diverse bunuri şi servicii şi totodată deschiderea şi intermedierea deschiderii de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni săvârșite atât în România, cât şi în Marea Britanie, folosindu-se de documente de identitate falsificate.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro.
Sumele de bani obținute din săvârșirea acestui gen de infracțiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind în final folosite la achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.
Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia”, arată DIICOT.
6 persoane au fost duse la sediul DIICOT din Sibiu pentru audieri, iar procurorii au cooperat cu autoritățile judiciare ale altor state, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția și Olanda.

Politica