sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Peste 9.000 de cazuri în Dolj

În Dolj, alte 284 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, numărul total de cazuri ajungând la 9.038, potrivit ultimelor statistici oferite de Direcția de Sănătate Publică.
Spitalul de Boli Infecțioase găzduiește în continuare 242 de pacienți, dintre care 235 din Dolj, Spitalul Județean de Urgență, alte 22 de persoane infectate cu SARS-COV-2 dintre care 20 din județ, la Spitalul de Neuropsihiatrie se află 17 pacienți, 16 fiind pacineți doljeni, la Spitalul Municipal Filantropia se află internați 56 de pacienți din județ, precum și în Spitalul Municipal Băilești, unde sunt 11 persoane infestate sau Spitalul Orășenesc Dăbuleni – Compartimentul Boli Infecțioase, cu 11 cazuri din Dolj.
În județ, numărul locuitorilor care au fost testați de COVID-19 este de 52.599. De asemenea, conform ratei de vindecare, 7.131 de persoane au învins lupta cu virusul.
Măsurile care au intrat în vigoare la începutul săptămânii rămân valabile, respectarea lor fiind esențială pentru a reduce numărul de îmbolnăviri. Astfel, masca de protecție trebuie purtată de toate persoanele de peste 5 ani în orice spațiu public deschis, circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul 23.00 – 5.00, exceptând situațiile motivate, este interzisă, la fel și organizarea petrecerior sau evenimentelor private, anunță reprezentanții Prefecturii Dolj.
Excepțiile care permit părăsirea locuinței în afara intervalului orar impus sunt următoarele:
-deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
-deplasarea în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
-deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Activitatea din interiorul restaurantelor și cafenelelor este suspendată, fiind permisă, cu respectarea normelor sanitare, doar cea din aer liber sau cea a spațiilor care au în dotare un acoperiș, plafon sau tavan și sunt delimitate de cel puțin doi pereți. Magazinele continuă să fie închise la ora 21:00, însă este permisă livrarea la domiciliu între orele 21.00 și 5.00.
Comercianții din piețe vor fi regăsiți în piețele volante și în spațiile special amenajate pentru vânzarea produselor agroalimentare. De asemenea, companiile sau instituțiile de stat unde se află mai mult de 50 de persoane, au obligația de a institui un regim de telemuncă.
Situația este neschimbată pentru farmacii, benzinării și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, aceștia fiind obligați să respcte măsurile sanitare impuse.
Autoritățile locale solicită cetățenilor să respecte cu strictețe normele aflate în vigoare, să limiteze contactul direct cu alte persoane decât cele din familie, să poarte masca de protecție în mod corespunzător și să evite, pe cât posibil, sptațiile aglomerate.
Cetățenii pot apela linia telefonică TelVerde 0800800165 pentru a semnala cazurile în care regulile de protecție stabilite sunt încălcate, respectiv linia telefonică 0800800358, unde pot solicita informații sau lămuriri despre COVID-19.

Andreea Tigoianu

Politica