marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Angajații din Olt reclamă patronii la ITM

Sute de angajați din Olt au făcut sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la nerespectarea drepturilor de către angajatori.
De la începutul anului și până acum, ITM Olt a primit 362 de sesizări legate de încălcarea condițiilor în care au fost încheiate contractele de muncă ori nerespectarea drepturilor aferente salariaților. Cele mai multe vizează patronii din sectorul de comerț, urmați fiind de cei din construcții și administratorii firmelor de pază și protecție.
Salariul neacordat la timp, orele suplimentare neremunerate, neplata concediilor de odihnă, precum și refuzul angajatorilor de a elibera anumite documente care atestă vechimea în muncă a salariaților au fost principalele nemulțumiri sesizate, potrivit gazetaoltului.ro.
„Pentru fiecare din aceste sesizări s-au dispus controale şi majoritatea s-au confirmat. În urma verificărilor inspectorii de muncă au lăsat măsuri cu termene ferme de realizare. Sunt însă şi situaţii în care angajatorii nici în urma măsurilor lăsate de inspectorii de muncă nu plătesc drepturile salariale către angajaţi. În aceste cazuri se aplică sancţiuni prevăzute de Legea 8/1999, respectiv amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă. Se întâmplă acest lucru întrucât Codul Muncii nu prevede o sancţiune în mod expres pentru neplata drepturilor salariale. Sunt şi sesizări în care foştii salariaţi reclamă prestarea unor ore suplimentare, neacordarea repausului săptămânal, aspecte care sunt foarte greu de dovedit de inspectorii de muncă întrucât dumnealor (n. red. – angajaţii) au plecat din unitatea respectivă. Inspectorii de muncă se deplasează la punctele de lucru, în schimb ne confruntăm cu reticenţa salariaţilor activi în a declara realitatea cu scopul de a se proteja”, a precizat şeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

Politica