vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Este nevoie de sânge pentru o tânără educatoare

O educatoare din Scornicești, Luiza Iagăr, însărcinată în doar 29 de săptămâni are nevoie urgentă de sânge.
Aceasta se află internată la Spitalul Universitar din București, fiind diagnosticată cu placenta previa, afecțiune ce implică nevoia de transfuzie pentru momentul când va avea loc cezariana.
Pentru a sprijini viitoarea mămică, colegii au lansat un apel umanitar pe rețelele sociale: „«Dacă există printre dumneavoastră persoane care pot și doresc să facă un gest atât de nobil, care în acest moment poate face diferența între viață și moarte (fără a exagera cu nimic), poate merge la Centrul de Transfuzii Slatina începând de luni, ora 8.00, precizând numele pacientei (Luiza Iagăr) pentru care donează și spitalul unde este internată (Spitalul Universitar). Vă rog, de asemenea, să distribuiți acest mesaj, poate reușim să găsim cât mai mulți donatori!», este mesajul postat de Loredana Crînguș – Grădinița cu Program Prelungit Scornicești”, scrie realitateadeolt.net.
Donatorii s-au mobilizat rapid, cei mai mulți dintre aceștia fiind membri ai organizației PSD Scornicești. Mesajul umanitar a fost făcut viral și prin prisma postărilor personale în rândul celor care au donat pentru Luiza.
„Astăzi am donat sânge pentru Luiza! Sângele nu se poate cumpăra! Donează și tu! Este nevoie de mai mult. Multă sănătate și putere să învingi, Luiza!”, este mesajul publicat pe pagina TSD Scornicești, potrivit realitateadeolt.net.
De asemenea, cetățenii din Scornicești au fost rămas impresionați la aflarea veștii despre Luiza Iagăr, mai ales că familia tinerei este cunoscută în oraș, iar soțul ei este profesor de sport la o școală din localitate.
Cei care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
– să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, și o greutate de peste 50 kg;
– un puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.
Totodată, este important ca donatorii să nu fi fost depistați în trecut cu următoarele boli: hepatită (de orice tip), cancer, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer sau diabet zaharat.

Andreea Tigoianu

Politica