joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Caricaturistul Aurelian Şuţă, răpus de COVID-19 la vârsta de 55 de ani

Unul dintre cei mai apreciaţi caricaturişti români a murit în urma infectării cu noul coronavirus. Aurelian Şuţă, ŞAI, aşa cum îşi semna creaţiile, s-a stins din viaţă, sâmbătă, în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu la vârsta de 55 de ani.

Aurelian a ajuns la spital în urmă cu aproximativ două săptămâni. Familia a chemat ambulanţa când bărbatul a căzut din picioare în mod neaşteptat. La spital, testul de COVID-19 a fost pozitiv. Şi-a revenit în scurt timp şi se simtea bine, mai ales că nu avea simptome, iar analizele au fost bune.

„Mă simt perfect acum. Psihicul joacă un rol important în lupta cu această boală. Sunt pozitiv, atât la propriu, cât şi la figurat. În ciuda discuţiilor în contradictoriu din lumea artistică, eu merg pe mâna medicilor“, spunea caricaturistul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După câteva zile, starea de sănătate s-a înrăutăţit şi a fost transferat la Terapie Intensivă. Timp de o săptămână s-a luptat cu acest coronavirus. Din păcate, Relu Şuţă s-a stins din viaţă sâmbătă după-masă. El nu suferea de afecţiuni grave, scrie Adevărul.

 Cu doar două săptămâni înainte de ajunge la spital, Aurelian Şuţă a organizat o expoziţie de carticatură la Muzeul Judeţean de Istorie, care a avut ca temă pandemia de COVID-19. Expoziţia a avut tema „COIDO; ERGO SUM“, iar vernisajul a avut loc pe data de 13 octombrie.

Oamenii de cultură şi colegii caricaturişti au fost şocaţi de vestea morţii lui Aurelian Şuţă. „Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, anunţă cu profund regret trecerea la cele veşnice a artistului vizual Aurelian Iulius Şuţă ŞAI, membru al UAP din România (Filiala Craiova ). Artist născut în Gorj -22 septembrie 1965, Bumbeşti Jiu, Gorj- a avut o prestigioasă carieră artistică naţională şi internaţională, fiind absolvent al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Licenţiat în Arte Vizuale al Universităţii de Vest din Timişoara-Facultatea de Arte Vizuale şi Design, membru al UAP din România .

Artist prolific, implicat cultural şi civic în viaţa cetăţii, în care Brâncuşi a lăsat capodopera creaţiei sale, Aurelian Şuţă ŞAI a desfăşurat o susţinută carieră artistică, excelând în genul caricaturii ca formă de artă sub toate aspectele ei, realizând numeroase proiecte personale, fiind  recunoscut ca un important creator al artelor vizuale, fiindu-i acordate premii şi distincţii în domeniul artistic, apreciat de colegii de breaslă şi public, iubit şi admirat de concetăţeni dar şi de publicul pe care l-a captivat în numeroasele expoziţii de grup sau personale din ţară şi din afara ei. 

Ultima expoziţie personală a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” în data de 13 Octombrie 2020, unde Relu, aşa cum îl cunoşteau toţi admiratorii, apropiaţii şi colegii artişti , a încântat publicul cu creaţia sa şi căldura personală inconfundabilă ! Fie ca memoria sa şi a creaţiei sale să fie permanentă în inimile noastre ! Condoleanţe familiei îndurerate ! Dumnezeu să îl odihnească în pace şi lumină, laolaltă cu drepţii !“, a transmis Consiliul Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România

Foto: Adevărul

Politica