vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România cu mască. Revine declaraţia pe propria răspundere

Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie în toată ţara, iar autorităţile reintroduc declaraţia pe propria răspundere, concomitent cu interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, în localităţile cu multe cazuri de coronavirus,

O hotărâre a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care circulă deja în Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, prevede că se instituie obligaţia purtării măştii de protecţie, în toată ţara, indiferent de incidenţa cazurilor de coronavirus cumulată în ultimele 14 zile.

„Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.
În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a
cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00″, prevede hotărârea. Măsura s-ar aplica şi în Craiova, unde incidenta este de 5,37 cazuri la o mie de locuitori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se poate circula totuşi, motivat, pentru serviciu, asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.

Se impune carantina totală în localităţile unde rata de incidență cumulată
este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori şi se va interzice deplasarea persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei.
„Procedura de instituire a măsurii de carantină pentru localitățile prevăzute la alin. (1) este cea reglementată prin Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic. Prin excepție de prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru următoarele
motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; d) deplasarea pentru servicii de îngrijire personală; e) deplasarea pentru servicii de alimentație publică cu excepția celor destinate activității desfășurate în restaurante și terase care presupun consumul acestora în incinta respectivelor spații.
(4) Prin excepție de prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele
motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”, a decis CNSU.
Autorităţile anunţă că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura, conform hotărârii CNSU.

Măsurile sunt valabile pentru cel puţin 30 de zile, de la data aprobării hotărârii, cel mai probabil în această seară.

Politica