vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii nu au obligația legală de a păstra camerele web pornite

Elevii nu au obligația legală de a păstra camerele web pornite, iar impunerea unei astfel de condiții sub amenințarea absenței de la curs sau condiționarea notelor este ilegală, susține Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).
Una dintre cele mai presante nelămuriri legate de desfășurarea orelor online o reprezintă obligativitatea folosirii camerelor web, invocată de mulți profesori ca unic mod de a certifica activitatea la cursuri, iar lipsa unei prezențe video în cursurile online fiind echivalată cu o absență completă de la curs, asemenea unei absențe din sala de curs în condiții normale.
„Asociația Vâlceană a Elevilor își dorește să clarifice acest aspect pentru a putea sprijini atât elevii, cât și profesorii, să își concentreze atenția pe aspectele cu adevărat importante din învățarea online. Pentru online – niciun document oficial menționând obligația de a utiliza camera video atunci când ia parte la școala online. Logica acestei prevederi este lesne de înțeles la o privire amănunțită. În primul rând, nu toți elevii au posibilitatea de a participa prin video la cursuri online, întrucât o parte din ei nu deține dispozitive care să aibă o asemenea facilitate (dispozitivele promise de Ministerul Educației și Cercetării pentru toți copiii defavorizați din România neajungând încă la o mare parte dintre beneficiarii vizați)”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Vâlceană a Elevilor.
Chiar dacă elevii nu au obligativitatea de a porni camerele video în cadrul orelor online, reprezentanții Asociației Vâlcene a Elevilor spun că încurajează participarea cât mai activă la orele de curs, inclusiv prin participarea video, însă doar în condițiile în care aceasta este fezabilă și voluntară: „Educația trebuie să meargă înainte și, având în vedere că, momentan, învățământul online reprezintă unica opțiune de care dispunem, trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a ne asigura că facem ca acest mod de instrucție publică să fie eficient. Implicarea și responsabilitatea fiecăruia dintre noi sunt factorii de care depinde acest mod de învățare pentru a avea succes și ca eforturile tuturor să dea roade”.

Politica