joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum se transmite noul coronavirus prin aer la orele de curs, într-un restaurant sau acasă

Cel mai mare risc de infectare cu noul coronavirus este în spațiile interioare, ca barurile, restaurantele, în școli sau chiar acasă, la întâlnirile cu familia sau prietenii. Totuși, sunt mai multe căi prin care putem reduce posibilitatea de infectare în aceste cazuri. În primul rând trebuie să respectăm toate măsurile prin care putem combate infectarea prin aerosoli. 

El Pais a prezentat mai multe situații obișnuite în care ne putem infecta cu noul coronavirus, dar și ce măsuri putem lua pentru a reduce la maximum expunerea și chiar pentru a evita în final contractarea COVID-19.

În prezent, se cunosc trei moduri de transmitere a coronavirusului: picăturile mici formate în timp ce vorbim sau când tușim, strănutăm, care pot ajunge în ochii, gura sau nasul persoanelor care stau în apropiere; suprafețele contaminate, deși Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) apreciază că acesta este cel mai puțin probabil mod de transmitere; transmiterea prin aerosoli, adică inhalarea particulelor infecțioase invizibile expirate de o persoană infectată care, odată ieșite din gură, se comportă în mod similar fumului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În primăvară, la primul val al epidemiei COVID-19, autoritățile sanitare din lume nu au luat în considerare transmiterea prin aerosoli, dar ultimele studii, din vară până în prezent au determinat ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și CDC să recunoască acest lucru, relatează El Pais, citat de .realitatea.net

Potrivit ultimelor studii, există „dovezi covârșitoare” care arată că transmiterea aeriană este o „cale de transmisie majoră” pentru coronavirus. În plus, „în anumite condiții, pot fi infectate persoane aflate la o distanță mai mare de doi metri. Aceste transmisii au avut loc în spații închise care au fost ventilate insuficient. 

La începutul pandemiei, se mai credea că doar picăturile pe care le eliminăm prin tuse sau strănut sunt principalul mod  de transmitere. Însă în prezent știm că strigatul și cântatul în spații interioare, slab ventilate, pe o perioadă prelungită de timp, cresc și riscul de infectare. Acest lucru are loc pentru că vorbirea cu voce tare eliberează de 50 de ori mai multe particule încărcate de virus decât atunci când nu vorbim deloc. Acești aerosoli, dacă nu sunt difuzați, împrăștiați prin ventilație, devin din ce în ce mai concentrați, ceea ce crește riscul de infecție. Oamenii de știință au arătat că aceste particule – pe care le eliberăm și în atmosferă atunci când respirăm pur și simplu și care pot scăpa dacă purtăm necorespunzător și masca de protecție – pot infecta persoanele care petrec mai mult de câteva minute pe o rază de cinci metri a unei persoane infectate, în funcție de durata timpului și natura interacțiunii. Situație întâlnită în mod special în școli și universități, dar și în cazul reuniunilor din spații închise, ca în baruri, restaurante sau chiar acasă.  

Potrivit experimentului, în Spania, școlile reprezintă doar 6% din focarele de coronavirus înregistrate. Dinamica transmiterii prin aerosoli în sala de clasă se schimbă complet dacă persoana infectată – sau pacientul zero – este elev sau profesor. De ce? Profesorii vorbesc mult mai mult decât elevii și ridică vocea pentru a fi auziți, astfel că se înmulțește eliminarea particulelor de aer potențial contagioase. În comparație, un student infectat vorbește doar ocazional, nu aproape toată ora de curs, ca un profesor. De aceea, guvernul spaniol a și recomandat ventilarea sălilor de clasă, chiar dacă acest lucru poate fi neplăcută în sezonul rece, sau aerisirea cu ajutorul aparatelor de aer condiționat, scrie El Pais.

Într-o clasă cu 24 de elevi, cel mai grav scenariu este ca sala să nu fie aerisită, iar profesorul să fie pacientul zero, ca persoană infectată cu noul coronavirus. După două ore în aceste condiții, fără nicio măsură pentru a reduce cantitatea de aerosoli transmisă de profesor, există riscul ca până la 12 elevi să se infecteze, adică jumătate din clasă.

Dar, dacă  toată lumea va purta mască, atunci numărul celor care ar putea să se infecteze, după două ore, va scădea la 5. S-a observat că oricare dintre elevi ar putea fi infectat indiferent la ce distanță s-ar afla de profesor, deoarece aerosolii sunt distribuiți aleatoriu în camera care nu este aerisită deloc. De ce? Pentru că, fără ventilație, aerosolii rămân suspendați în aer, concentrându-se din ce în ce mai mult, devenind din ce în ce mai denși pe măsură ce trece timpul.

Riscul de infectare scade extraordinar dacă se face aerisirea în timpul cursurilor, fie cu aer proaspăt, prin deschiderea geamurilor după fiecare oră, fie prin aer condiționat.

Potrivit mai multor studii elaborate în vara acestui an, școlile nu ar trebui să rămână deschise pentru predarea față în față, în contextul unei transmiteri comunitare substanțiale. Dar în regiunile în care transmiterea comunitară este scăzută, măsurile de reducere a riscurilor de infectare ar trebui puse urgent în aplicare în școli, pentru desfășurarea cursurilor în siguranță. Masca de protecție este necesară, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, sălile de clasă ar trebui aerisite corespunzător, iar dezinfectarea suprafețelor, ca bănci, scaune, uși, clanțe etc., ar trebui făcută regulat.

De asemenea, cele mai întâlnite focare de coronavirus sunt la evenimente și în baruri și restaurante. Acestea sunt și cele mai explozive: fiecare focar dintr-un club de noapte infectează în medie 27 de persoane, comparativ cu doar șase în timpul întrunirilor de familie, de exemplu, mai notează El Pais. 

Astfel, dacă, de exemplu, într-un bar sau restaurant în care numărul celor prezenți nu este cel obișnuit, capacitatea fiind redusă la jumătate, dar ferestrele sunt închise și nu există nici ventilație mecanică, în cel mai negru scenariu, dacă nu se iau măsuri, 14 dintre cei 15 clienți vor fi infectați după patru ore. În cazul în care sunt folosite constant măștile de protecție, în patru ore doar 8 clienți se vor putea infecta. 

Riscul de infectare scade spectaculos însă și daca spațiile sunt ventilate, la care se adaugă și petrecerea unui timp mai scurt în barul sau restaurantul respectiv. Astfel că, după patru ore, doar un singur client dintre cei 15 prezenți în bar poate ajunge să se infecteze. 

Aproximativ 31% din focarele de coronavirus înregistrate în Spania sunt produse în special de aceste întâlniri, în special între familie și prieteni.

Să considerăm situația în care mai multe persoane participă la o reuniune de familie sau la o întâlnire cu prietenii într-o casă. Întâlnirea are loc în cea mai mare cameră, în sufragerie, de exemplu. 

Dacă șase persoane sunt prezente în aceeași cameră, iar una dintre ele este infectată cu noul coronavirus, după patru ore de stat împreună, indiferent dacă se mențin distanțele de siguranță, dacă cele șase persoane petrec patru ore împreună vorbind tare, fără a purta o mască de față într-o cameră fără ventilație, cinci se vor infecta cu noul coronavirus.

Dacă sunt purtate măștile de protecție, situația este alta, potrivit experimentului. Doar patru dintre cele șase persoane vor fi expuse riscului de infecție COVID-19. De ce? Purtarea măștii nu poate preveni infecția dacă expunerea este prelungită, adică dacă este depășită acea durată maximă de expunere de 15 minute. Dar poate determina scăderea numărului celor care vor fi infectați.

Riscul de infecție scade sub unul atunci când cei care se află împreună într-o cameră folosesc măști, iar timpul petrecut împreună se reduce la jumătate, dar și dacă spațiul este aerisit, ventilat.

Politica