vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prefectul de Dolj: „Lupta cu Covid-19 se dă pe stradă”

Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a vorbit ieri într-o conferință de presă despre evoluția cazurilor de Covid-19, în urma măsurilor adoptate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de acum o săptămână. Alături de prefectul județului au fost prezenți Iuliana Manea, inspector-șef Direcția de Sănătate Publică Dolj și colonel Bogdan Vlăduțoiu din cadrul ISU Dolj.
„Săptămâna trecută, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri pentru limitarea infecției cu coronavirus în județul Dolj. Suntem la o săptămână distanță și astăzi (n.r. – ieri) am avut ședință de lucru cu Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție și de Jandarmi, Serviciul Județean de Ambulanță și am analizat evoluția infectării cu coronavirus. Astfel, am constatat că avem un tendință descrescătoare, nu am mai depășit ca și medie 150 de cazuri zilnic, asta datorită măsurilor pe care le-am adoptat. Vrem să transmitem un mesaj către doljeni, către craioveni, aceste măsuri trebuie să fie însă în continuare respectate: purtarea măștii să fie obligatorie în spațiile închise și deschise, să avem distanțare socială, să avem grijă la igiena mâinilor, să evităm spațiile aglomerate”, a precizat Nicușor Roșca, prefectul județului Dolj.
Despre măsurile restrictive a vorbit și Iuliana Manea, din partea Direcției de Sănătate Publică Dolj. În încheiere, aceasta a dorit să sublinieze că pacienții vindecați de Covid-19 pot dona plasmă, pentru a salva alte șase vieți.
„Populația trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte aceste măsuri restrictive care sunt temporare, iar orice activitate economică nu trebuie să primeze în fața vieții. Să acordăm o șansă vieții, acesta este mesajul pe care vrea să îl transmită Direcția de Sănătate Publică, rugămintea mea este ca de la copil și până la cei în vârstă, să poarte masca oriunde, să nu refolosească masca de unică folosință, să o schimbe la 4-5 ore, este bună și o mască de pânză în final. Lupta nu se dă în spital sau în sistemul sanitar, lupta se dă pe stradă! Personalul sanitar după 8 luni de pandemie este la limita puterilor și dacă nu vom fi ajutați de cetățeni, nu va fi chiar foarte bine. Pacienții care au fost pozitivi, cu Covid-19, vă rog, duceți-vă și donați plasmă la Centrul Regional de Transfuzii care are sediul lângă Spitalul Județean de Urgență, pentru că o simplă donare de plasmă de la un pacient Covid-19 poate salva șase vieți”, a adăugat Iuliana Manea, director-adjunct Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Măsurile luate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au fost reiterate de colonelul Bogdan Vlăduțoiu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj.
„Începând cu 14 octombrie, de când a intrat în vigoare hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 49, ulterior Hotărârea Guvernului României nr. 856, cea care a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a desfășurat un număr de șase ședințe extraordinare, prin care au fost stabilite măsurile în domeniul sănătății publice pentru un număr de 8 localități din județul Dolj care au depășit pragul de 3 la mie, de asemenea, pentru un număr de alte 26 de localități care au depășit pragul de 1,5 la mie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este obligat, ca atunci când observă că se depășesc aceste praguri care sunt prevăzute în legislație, să ia act și să stabilească aceste măsuri pentru acele unități administrativ-teritoriale unde se înregistrează această incidență crescută. Aceste măsuri au menirea de a reduce răspândirea cazurilor cu Covid-19, în comunitare. Dacă vom reuși cu toții să respectăm aceste măsuri, cu siguranță vom reuși la un moment dat, într-un viitor pe care noi sperăm să fie cât mai apropiat, să punem punct acestei pandemii”, a încheiat colonel Bogdan Vlăduțoiu din cadrul ISU Dolj.

Biroul de presă
Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj

Politica