marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Habitatele naturale ale României sunt în pericol de dispariție

Agenția Europeană de Mediu ne spune că peste trei sferturi dintre habitatele naturale ale Uniunii, sunt în stare deplorabilă. Numeroase plante și animale sunt pe cale de dispariție pentru că hectare întregi de pădure sunt tăiate.

În România, printre speciile extrem de rare aflate în pericol din cauza oamenilor se numără și aspretele, un pește rămas de pe vremea dinozaurilor, scrie știrileprotv.ro. Una dintre cele mai frumoase văi din Munții Făgăraș, Valea Vâslanului, adăpostește cel mai rar și vechi pește al Europei: aspretele.

Potrivit specialiștilor, aspretele este un pește fosilă, din vremea ultimilor dinozauri. Specia, pur românească, se găsea în trei râuri – Argeș, Vâlsan și Râul Doamnei. Acum mai înoată doar într-unul și este pe cale de dispariție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alex Găvan, alpinist și activist de mediu: “Habitatul speciei este foarte tare amenințat de furtul de pietriș și bolovani din albia râului, de tăierile ilegale sau legale de păduri din zonă, de depozitarea materialelor de construcții și deșeurilor în albia râului”.

De altfel, cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu, privind gradul de conservare a habitatelor naturale, arată că aproape o treime din speciile de pești din Uniunea Europeană sunt în pericol. România nu este deloc o excepție, atrag atenția activiștii de mediu, care spun că statul acoperă dezastrul și raportează situații care sunt departe de realitatea din teren.

Călin Dejeu, Declic: “La foarte multe corpuri de apă care sunt distruse, ei le trec ca având stare ecologică bună. Și chiar îmi vine un exemplu în minte, râul Jiet, din munții Parâng, este secat complet tot de Hidroelectrica”.

În Munții Făgăraș, de exemplu, peste 100 de hectare de pădure sănătoasă au dispărut, fără niciun temei legal și cu urmări grave, acuză asociațiile de mediu.

Gabriel Păun, Agent Green: ”Aceste văi au fost tăiate vreme de 4, 5, chiar 6, 7 ani, este imposibil că nimeni nu a văzut și nu a auzit drujbele care au cântat zi și noapte”.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, peste 80% dintre habitatele naturale unde sunt specii de plante și animale ce trebuie protejate sunt conservate prost. Doar 9% dintre ele dau semne de îmbunătățire, în timp ce 36% sunt într-o degradare continuă.

Starea de conservare a habitatelor naturale

Sursa – Agenția Europeana de Mediu

36% – habitate în situație nefavorabilă, în continuă deterioarare

34% – habitate în situație nefavorabilă, stagnare

9% – habitate în stare nefavorabilă, cu tendințe ușoare de îmbunătățire

21% – situație necunoscută

România este obligată ca o dată la 6 ani să raporteze oficialilor europeni starea în care se află zonele protejate Sit Natura 2000.

Raportările României privind habitatele naturale

Sursa – Ministerul Mediului

201968% – stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale
27% – stare de conservare nefavorabilă a habitatelor naturale

Iuliana Stana, secretar de Stat Ministerul Mediului pentru Biodiversitate: “Din păcate acest statut de conservare nefavorabil este la fel ca în toată Uniunea Europeană, respectiv, responsabil pentru acest statut este activitatea umană”.

Cătălin Meșter, Asociația Carpatherra: ”În prezent, habitatele naturale sunt lăsate de izbeliște, nu mai putem să facem acum studii aprofundate cum le făceam înainte, când aveam mereu echipe pe teren”.

România are incluse în rețeaua de arii protejate Natura 2000, mai bine de 600 de zone.

Politica