joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Carnea românească devine produs de lux

Pesta porcină africană s-a extins în toate judeţele, numărul focarelor urcând la 451. Reprezentaţii Autorităţii Sanitar-Veterinare spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că mulţi crescători de animale nu respectă regulile de prevenţie, aşa că îi aşteaptă controale şi sancţiuni drastice.

La nivel naţional, peste jumătate de milion de porci au fost sacrificaţi de la apariţia bolii, în iulie 2017, şi până acum. Consecinţele le-am putea suporta cu toţii: vom cumpăra carne mai scumpă.

“Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucisş. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun”, a declarat Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest context, România va importa purcei din Germania. „România este stat membru şi există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În acelaşi timp, sunt foarte multe ţări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecţie, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creştere şi îngrăşare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg. Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a precizat dr. Pană, potrivit Adevărul.

Politica