vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. 28 de copii, înscrişi la cursul de ţesut

În comuna Arcani, judeţul Gorj, o meşteră ţesătoare îi învaţă pe copiii din sat un meşteşug străvechi. La atelierul acesteia vin să lucreze şi oameni maturi, care se relaxează atunci când ţes la un război vechi de o sută de ani, şi, mai mult decât atât, pot să plece acasă cu un covoraş făcut chiar de ei.

Liliana Arapu (53 de ani) este instructor angajat al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Elevii din sat vin, după ce termină cursurile, la ea la atelier să înveţe meşteşugul ţesutului la război. De cinci ani a deschis atelierul într-un spaţiu pe care îl deţine în prezent şi unde a funcţionat, în trecut, magazinul cooperaţiei din sat. 

Potrivit acesteia sunt 28 de copii înscrişi la curs și numărul ar putea să mai crească.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Vin copii din satul nostru, Stroieşti, dar şi din satele învecinate şi chiar din Târgu Jiu, care au auzit că se mai practică acest meşteşug şi că pot să-l înveţe.  Cursanţii au vârste diferite. Vin la atelier copii în vârstă de şase ani şi până la persoane adulte de 40 de ani. De exemplu, toate femeile care lucrează în cadrul Primăriei Arcani s-au înscris la cursul de ţesut şi vor să înveţe şi ele acest meşteşug. Îmi spun că sunt încântate şi aici se relaxează“, ne mărturiseşte meştera. 

Cele trei războaie pe care le are în atelier au o vechime de aproximativ o sută de ani.  „Am urzit la cineva din sat la acest război, după care nu l-a mai folosit şi a preferat să mi-l dea mie, ştiind că îmi place să lucrez. Acesta este al meu, pe care mi l-a dat vecina mea, iar pe celălalt l-am cumpărat. Am mai schimbat unele piese, dar în cea mai mare parte sunt orginale“, explică meştera din Arcani, pentru Adevărul.

foto: Adevărul

Politica