miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Era primarului Țicu de la Pătulele s-a încheiat!?

Primarul din comuna Pătulele, județul Mehedinți, Ion Țicu, edil-șef cu cinci mandate consecutive de primar la activ, nu va mai putea să-și exercite și pe cel de-al șaselea mandat, chiar dacă a candidat și a câștigat alegerile locale pentru primărie din această toamnă. Motivul,  instanța de judecată i-a invalidat zilele trecute mandatul, după ce a constatat că Ion Țicu se află sub o interdicție de 3 ani de a mai ocupa o funcție electivă, ca urmare a unei decizii ANI rămasă definitivă printr-o decizie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Într-o situație similară se află și primarul PSD Florea Stănaia de la Obârșia de Câmp care și el s-a zbătut degeaba să câștige alegerile. Primarul din Pătulele, Ion Țicu, care își ia adio de la funcția de primar, a candidat acum pe listele PNL însă de-a lungul celor 20 de ani cât timp a fost primar de comună a pendulat de la PSD la PNL și invers, în funcție de interes. Pe vremea când era la PNL, mai demult, Țicu a fost vizitat la Pătulele chiar de către Ludovic Orban, actualul premier. De la evenimentul fastuos de atunci din mediul rural, nu au lipsit tobele și lăutarii…    

Judecătoria Vânju Mare invalidează alegerea lui Ion Țicu
În urma unei decizii a  Agenției Naționale de Integritate, Ion Țicu a fost găsit în conflict de interese administrativ. El avea interdicție de a mai ocupa o funcție publică, 3 ani de la încetarea mandatului de primar din perioada 2016 – 2020.
Soluția pronunțată de Judecătoria Vânju Mare vineri 16 octombrie 2020 e limpede: „Respinge sesizarea formulată de Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 47 Pătulele, Judeţul Mehedinţi. Invalidează alegerea domnului ŢICU ION, candidat din partea Partidului Naţional Liberal, în funcţia de primar al Comunei Pătulele, Judeţul Mehedinţi, în baza art. 149 alin. 2 din OUG nr. 57/2019 rap. la art. 25 din Legea nr. 176/2010, candidat aflat sub interdicţia de 3 ani de a mai ocupa o funcţie electivă. Prezenta încheiere se aduce la cunoştinţa Prefectului Judeţului Mehedinţi şi secretarului general al UAT, care are obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişarea acesteia la sediul unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. În termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică, cei interesaţi pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de invalidare a alegerii primarului, apel ce se depune la Judecătoria Vânju Mare. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 16.10.2020, la sediul instanţei.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 16.10.2020”, se arată în document.

Țicu a mai căzut odată, dar s-a ridicat cu ajutorul unui doctor în drept!  
Puțini știu însă că primarul Ion Țicu a mai căzut odată dar s-a ridicat cu ajutorul unui avocat celebru, fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, doctor în drept, care are un birou de avocatură în București numit Chiuariu și Asociații. În iarna anului 2019 Ion Ţicu, primarul PSD pe atunci la Pătulele, aflat la al cincilea mandat, pierde funcţia de primar înainte de termen. Noul prefect al judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a emis ordinul de încetare a mandatului având la bază adresa Agenţiei Naţionale de Integritate prin care se comunică faptul că raportul de evaluare emis de Inspecţia de integritate cu privire la nerespectarea regimul juridic al incompatibilităţilor în care s-a aflat Ion Ţicu a rămas definitiv prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit ANI, primarul comunei Pătulele, Ion Ţicu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 august 2008 – 6 martie 2009, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi funcţia de administrator al S.C. Primtrans – Com S.R.L. Deşi primar în funcţie, Ţicu a ales să se pună administrator al firmei unde singurul acţionar era Consiliul Local. Primarul a încercat în instanţă să anuleze raportul de evaluare al ANI, dar fără sorţi de izbândă. De altfel, în data de 12.06.2019, completul de judecată de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat act de „renunţarea revizuentului Ţicu Ion la judecarea cererii de revizuire formulată împotriva deciziei civile nr. 3107 din 3 octombrie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr.1009/54/2015. Definitivă”.
Fostul prefect PSD al Mehedințiului, Nicolae Drăghiea, schimbat din funcţie de Guvernul Orban în data de 6 decembrie a.c., a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 900 de lei de către Agenţia Naţională de Integritate pe motivul că ar fi refuzat, în calitatea sa de prefect al judeţului Mehedinţi, să emită un ordin prin care să constate încetarea funcţiei de primar al comunei Pătulele, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a lui Ion Țicu. Avocații lui Țicu, casa de avocatură Chiuariu și Asociații, au reușit prin metode legale ingenioase, cu decizii câștigate în instanță, să-l repună în funcția de primar pe Ion Țicu, la nici o lună de zile de la ordinul emis de prefectul Cristinel Pavel împotriva primarului din Pătulele. Reputații avocați  au obținut inițial  în instanță suspendarea acestui ordin de încetare a mandatului de primar până la judecarea cauzei și apoi au făcut ce au știut ei mai bine în așa fel încât Ion Țicu n-a mai putut fi clintit de nimeni din funcția de primar până la alegerile de acum din toamnă. Om abil, Ion Țicu s-a înscris în PNL și a candidat nestingherit la funcția de primar. Nimeni nu l-a putut opri ca să candideze, mai exact i-a fost validată candidatura la funcția de primar. Acum că a câștigat fotoliul de primar o instanță de judecată i-a invalidat mandatul de primar. Dar atenție, decizia instanței este cu apel. Cu siguranță că Ion Țicu a făcut apel și cu siguranță că dacă a contractat din nou casa de avocatură Chiuariu și Asociații din București, va căuta orice chichiță legislativă ca să fie validat din nou ca primar. De precizat că Tudor Chiuariu a fost parlamentar într-un Colegiu din  Mehedinți și cel mai probabil atunci a legat o relație de bună colaborare cu primarul Ion Țicu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica