joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alexandru Rafila spune că nu a votat-o pe Viorica Dăncilă la prezidențiale și a manifestat împotriva lui Grindeanu

Profesorul Alexandru Rafila, care a intrat zilele acestea în PSD și va deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților, s-a numărat în 2017 printre protestatarii care manifestau împotriva Ordonanței 13 a guvernului condus pe atunci de Sorin Grindeanu. Astăzi, Sorin Grindeanu este prim-vicepreședinte în PSD, adică nr.2 în partidul în care profesorul Rafila tocmai a intrat.

Invitat la Digi24, Rafila a fost întrebat dacă acum ar mai ieși în stradă împotriva unui guvern care ar face un demers similar cu OUG 13, Alexandru Rafila a răspuns fără echivoc: „Absolut. N-are nicio relevanță partidul care ia astfel de măsuri, până la urmă, cred că noi trebuie să funcționăm după un mecanism democratic, de respect al legii și al oamenilor, și lucrul acesta nu este doar declarativ, trebuie să-l și facem, să-l aplicăm și până la urmă să-l și respectăm. Dacă lucrurile astea nu se întâmplă, e bine să protestăm, e un drept al democrațiilor occidentale și e bine să-l folosim când lucrurile deraiază”.

Întrebat ce le-ar spune oamenilor care ar sesiza această contradicție – intrarea sa într-un partid unde vicelider este cel împotriva căruia manifesta, ceea ce ar putea alimenta zicerea că prin cooptarea sa „lupul își schimbă părul, dar năravul ba”, Alexandru Rafila a spus că „este o bună întrebare, e corectă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Sigur, eu fără să cunosc mecanismele interne de funcționare a acestui partid, pot să fac o apreciere legată de faptul că unul dintre liderii partidului din 2017 este și în prezent, ocupă o poziție tot așa, centrală. Cred că ar trebui să avem cu toții o discuție deschisă referitoare la acest subiect, o discuție care să explice de ce noul partid social-democrat are o abordare care vrea să șteargă niște răni sau niște pete ale trecutului și vrea să se plaseze într-o zonă de frecventabilitate și de încredere pentru public. Nu putem să lăsăm lucruri în suspensie și cred că o poziție legată de acest subiect și din partea PSD ar fi o decizie înțeleaptă și care probabil și mie mi-ar oferi – sau altora care cred că vor veni în perioada următoare din zona tehnică – le vor oferi suficiente argumente încât apartenența la PSD să fie pe deplin justificată”.

De asemenea, Rafila a mărturisit că la prezidențialele din 2019 nu a votat-o pe Viorica Dăncilă și a explicat de ce: „Nu am votat-o pe Viorica Dăncilă. Dumneavoastră aţi fi votat cu Viorica Dăncilă dacă eraţi membru al PSD? Nu puteam. Viorica Dăncilă este o persoană respectabilă, nu am absolut nimic cu dânsa, dar această calitate de preşedinte al partidului, de prim-ministru trebuie ocupată – mai ales dacă vorbim de un partid mare – de o persoană are are abilităţi nu numai manageriale, trebuie să aibă o cunoaştere profundă din mai multe domenii şi trebuie să aibă abilităţi de comunicare. Or, aceste trei elemente i-au lipsit, din punctul meu de vedere, Vioricăi Dăncilă şi, în lipsa lor, credibilitatea mai ales pentru reprezentarea unei ţări cum este România nu cred că era cea potrivită”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Politica