vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiu: Pacienţii cu grupa de sânge 0 sunt mai rezistenţi la COVID-19

Persoanele cu grupa sangvină 0 sunt mai puţin vulnerabile la COVID-19 şi au o probabilitate redusă de a face forme grave ale bolii, se arată în unele studii publicate recent, citate de CNN.

Astfel, un studiu danez a arată că din 7.422 de persoane cu rezultate pozitive la testele pentru COVID-19, doar 38,4% au fost grupa de sânge 0. Asta în timp ce 41,7% din populaţie are această grupă de sânge. În schimb, 44,4% din cetăţenii pozitivi aveau grupa A, în timp ce această grupă se regăseste la 42,4% din populaţia daneză.  

Pe de altă parte, într-un alt studiu, cercetătorii canadieni au descoperit că 84% din din pacienţii COVID-19 cu grupele de sânge A sau AB au necesitat ventilaţie mecanică în timp ce numai 6,l% din pacienţii cu grupele 0 sau B au avut nevoie de astfel de tratamente. Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sangvină A sau AB au avut o şedere mai lungă în unitatea de terapie intensivă (13,5 zile), comparativ cu cei cu grupele 0 sau B (9 zile).

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acelaşi timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis recent că tinerii sănătoşi ar putea să nu fie vaccinaţi pentru noul coronavirus înainte de 2022, în condiţiile în care autorităţile din domeniul sănătăţii se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile. „Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa. (…) Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe. (…) Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a declarat Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al OMS, notează Adevărul. 

Politica