joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România poate produce Remdesivir, tratamentul salvator în lupta COVID-19, însă statul refuză

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, medicii din întreaga lume și-au pus speranța în Remdesivir. Medicamentul a atras atenția opiniei publice după ce președintele SUA a cerut să fie aprobat în tratamentul pacienților cu COVID-19. În România, în primă fază, primele doze au ajuns în luna aprilie la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

România primește de pe piaţa externă Remdesivir, dar reprezentantul țării noastre la OMS, Alexandru Rafila, a precizat că Antibiotice Iaşi poate produce medicamentul, însă „trebuie să existe o decizie politică”.

”Această chestiune (producerea Remdesivir în România) s-ar putea rezolva şi în România, eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni. Compania Antibiotice Iaşi, iniţial s-a arătat interesată, dar, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat trebuie să existe o decizie politică, până la urmă care să sprijine un astfel de demers, a spus Alexandru Rafila, citat de gandul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecți. Acest antiviral a fost folosit și în epidemia de Ebola. În spitalele din România, tratamentul aproape nu se mai găsește, stocurile au fost limitate.

Pe 7 august, României îi erau repartizate 6.026 flacoane Remdesivir, potrivit Ministerului Sănătății. Cantitatea este suficientă pentru tratarea a 1.200 pacienti eligibili (5 flacoane/pacient). Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit 

În SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, în condițiile în care pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat în medie vindecarea în cazul altor tratamente.

Acum medicii români caută un înlocuitor și folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS- COV- 2.

Politica