miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se pensionează după ce câștigă aurul olimpic!

Relu Auraș, coordonatorul lotului național de tineret, are un vis pe care vrea să și-l împlinească peste 4 ani: să aducă aurul la JO de la Paris cu băieții pe care îi antrenează. Apoi, va „agăța mănușile în cui”.
După șapte luni de pauză și boxul a dat drumul la prima competiție, Campionatele Naționale de Tineret U21 și U22. La concurs s-au întâlnit foștii mari boxeri pe care i-a avut România, acum însă din postura de antrenori.
Relu Auraș, prin mâinile căruia au trecut cei mai mari pugiliști români: Leonard Doroftei, Francisc Vaștag, frații Dorel și Marian Simion și Mihai Leu, este tehnicianul principal al lotului de tineret. Antrenorul care a câștigat multiple medalii pentru România are gânduri mari în ceea ce privește noua generație de pugiliști.
„Sunt mulțumit că băieții de la lotul național, toți, au făcut meciuri extraordinare, au arătat că au rezistență. Nu am mai întâlnit demult – de pe vremea lu Vaștag, a lui Doroftei a Simionilor – băieți așa ambițioși. Sunt curajoși, nu avem fricoși în echipă, toți sunt bărbați și toți vor să facă treabă. Sunt cuminți, extraordinari de cuminți” – Relu Auraș, coordonator principal al lotului național de box, tineret.
Relu Auraș are un vis pe care speră să-l împlinească, peste 4 ani la Olimpiada de la Paris. Marelui antrenor îi lipsește o singură medalie din palmaresul său impresionant.
„E adevărat că îmi lipsește o medalie. Cea de aur la Olimpiadă, poate din cauza asta nici nu am făcut pasul înapoi, pentru că vreau să iau medalie de aur la Olimpiada din 2024 cu acești băieți” – Relu Auraș, coordonator principal al lotului național de box, tineret.
Francisc Vaștag, fostul mare campion mondial, în prezent antrenor la Reșița, își dorește să mai vadă în România campioni cum erau pe vremea lui!
„Băieții au început meciurile și ne bucurăm că la faza asta ne întâlnim și cu antrenorii și foști colegi de-ai mei, avem un prilej să ne vedem după atâta timp” – Francisc Vaștag, triplu campion mondial la box, antrenor la CSM Reșița.

„Avem echipă puternică”
Prezent la concurs, Vasile Câtea, președintele Federației Române de Box este bucuros că după atâta timp s-a dat drumul și la competițiile de box. El crede că acești copii vor avea un cuvânt de spus la Olimpiada de la Paris, din 2024.
„Cred că pentru 2024, cu ce avem acum în sală, la nivel de tineret, copiii sub 17, 18 ani și U22, sigur vom avea o garnitură și cu rezerve foarte valoroase pentru 2024. Ținta noastră ca obiectiv masiv și de performanță este Olimpiada din 2024” – Vasile Câtea, președinte al Federației Române de Box.

Auraș are un număr impresionant de medalii
Relu Auraș este unul dintre cei mai titrați antrenori de box din România cu un CV, care parcă nu se mai termină. A antrenat toate loturile naționale de box, de la juniori până la seniori, cu care a câștigat sute de medalii la toate competițiile. A fost director tehnic și coordonator al lotului național al Tunisiei și a reușit să îi ducă pe locul 1 în continent, obținând cele mai multe medalii la Campionatul Africii. A calificat 6 sportivi pentru Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000. A fost director tehnic și coordonator al lotului de seniori al Marocului, unde a reușit să califice 10 sportivi la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Cu sportivii de la SCM Bacău, club al cărui coordonator principal este, are un număr impresionant de medalii obținute: peste 150 de medalii de campion național de seniori și tineret, peste 150 de medalii de campion național de tineret și juniori, peste 200 de medalii la Campionatele Naționale de Seniori, Tineret și Juniori.
La nivel internațional cu sportivii lui de la CSM Bacău a obținut titlul de Campion Mondial de Seniori în 1993, Campion European de Seniori în 1993 și Campion European de Juniori în 2003, plus peste 20 de medalii câștigate la Campionatele Mondiale, Europene și ale UE. Este antrenor emerit, Cetățean de Onoare al județului și municipiului Bacău, decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a doua, decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa întâi. Este membru al Biroului Federal de Box și membru al Comisiei Europene de Tineret de Box.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vaștag este considerat de specialiști cel mai bun boxer român
Francisc Vaștag, unul dintre cei mai buni pugiliști români, în prezent antrenor la CSM Reșița, a realizat performanțe de neegalat în concursurile internaționale încă din perioada junioratului.
A fost campion european și mondial de tineret. A câștigat 3 medalii la Campionatele Mondiale de Seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european și de 7 ori câștigător al „Centurii de Aur”. În 2000, a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului național de box, unde a activat până la sfârșitul lui 2002, pentru ca la începutul lui 2005 să fie readus la echipa națională ca antrenor coordonator. În 2000 i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost decernat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler. În noiembrie 2004 a fost ales vicepreședinte al Federației Române de Box, funcție pe care a părăsit-o în 2015.
SPORTS NET

Politica