Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Se amână sau nu alegerile parlamentare? Zegrean: În niciun caz prin lege. Patru ani sunt patru ani

Publicat

pe

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat la Digi24 că alegerile parlamentare nu pot fi amânate prin lege, dar mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situații clar prevăzute în Constituție.

„În niciun caz prin lege (se amână alegerile – n.r.). Alegerile pentru Parlament pot fi amânate numai pentru situațiile prevăzute în Constituție și atunci se amână de drept. Dar nu se amână alegerile, se prelungește mandatul.

Constituția spune așa: mandatul Parlamentului este de 4 ani. Patru ani este patru ani, nu este altceva. Nicio zi în plus. În situații de război, de stare de asediu, stare de urgență și încă o situație care are legătură cu războiul, mandatul Parlamentului se prelungește de drept, nu prin proiect de lege făcut de cineva. Ce se poate întâmpla, însă? Se pot amâna alegerile, nu mandatul Parlamentului. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales, în termen de 3 luni din ziua aceea trebuie să fie făcute alegeri pentru noul parlament”, a spus Zegrean.

Acesta a precizat că în perioada în care nu se fac alegeri imediat, Constituția rezolvă problema.

„Atunci, Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu pot abroga sau adopta legi organice și practic nu prea au nimic de făcut. Dar Parlamentul trebuie să existe”, a mai spus Zegrean.

Un proiect depus la Senat de un senator independent prevede amânarea alegerilor pentru data de 14 martie.

Despre amânarea alegerilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus, joi seara, că social-democrații iau în calcul depunerea unui astfel de proiect în funcție de situația epidemiologică din țară.

Continue Reading