marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pandemia de COVID-19 intră în zona restricţiilor punctuale

Cifra persoanelor infectate cu noul coronavirus în România bate spre 130.000. Joi a fost a doua zi în care numărul cazurilor noi s-a situat peste pragul psihologic de 2.000, în 24 de ore, respectiv 2.086. Un număr de 25.797 de teste au fost efectuate de miercuri până joi. Numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă a crescut, de asemenea, la 557 de persoane.

În acest context, specialiştii spun că, cel mai probabil, în zonele unde se vor forma focare se va impune carantina locală.

„Probabil că vor fi anumite măsuri restrictive punctuale, dacă în zilele următoare situaţia va rămâne la fel. Era de aşteptat că dacă acum o zi am avut un număr mare de cazuri, şi în ziua următoare să fie ceva similar, pentru că persoanele care sunt pozitive vin în contact cu altele şi atunci, practic, lucrurile merg mai departe. Plus că factorii care influenţează sunt aceiaşi, nu e nimic diferit. Şi de aici şi numărul mare al pacienţilor din Terapie Intensivă fără să fie o creştere explozivă. În momentul în care vom avea o săptămână şi media este clar peste 2.000 de cazuri noi, atunci e de gândit că suntem într-o altă etapă şi trebuie unele măsuri. Dar nu trebuie gândit că e ceva care să fie dintr-odată şi restrictive“, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a arătat însă că, în zonele unde transmiterea virusului este de peste 1,5, restaurantele din interior se vor închide pentru persoanele care vin din afară, iar dacă indicele trece de 3, atunci este posibilă carantina, care va fi însă locală, pe focare. În acest moment, în Bucureşti, unde miercuri au fost înregistrate peste 400 de cazuri noi de infectări, iar joi peste 300, indicele de transmitere ar fi de 1,3, potrivit oficialului de la Sănătate.

Și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Bucureşti, este de părere că nu vom ajunge din nou la starea de urgenţă și îi îndeamnă pe oameni să respecte regulile.

„Dacă măsurile vor fi luate, ele vor fi luate punctual, în zonele în care numărul de cazuri este extrem de mare. Lockdown-ul nu ar face bine sistemului de sănătate, pentru că trebuie să ne gândim şi la pacienţii cu boli cronice care evită să se prezinte la medic în acea perioadă şi au evitat, iar efectele le vedem cu toţii, nu ar face bine economiei şi nici nouă înşine. Acest număr de cazuri nu mă îngrijorează, ci mă face să transmit cu toată sinceritatea şi responsabilitatea nevoia de respectare a regulilor de către toţi cetăţenii, pentru că numai împreună putem gestiona acest număr de cazuri“, a subliniat managerul, potrivit Adevărul.

Referindu-se la situaţia epidemiologică, preşedintele Klaus Iohannis a spus că, în opinia lui, măsurile care trebuie luate sunt simple şi clare. „Mască, distanţă, igienă, dar sunt persoane care nu intenţionează să respecte normele şi atunci trebuie să se intervină. Nu îmi doresc să reintroducem restricţii, dar dacă numărul infectărilor creşte în anumite localităţi, este posibil să se introducă anumite restricţii“, a spus şeful statului.

Politica