miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despre începuturile Jandarmeriei pe meleagurile vâlcene: agenții s-au întors în timp

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea este într-o continuă comunicare cu cetățenii, pe care îi ține la curent cu fiecare eveniment important în care agenții acționează pe raza județului. Astfel, jandarmii vâlceni au făcut un scurt istoric al lor pe meleagurile vâlcene.
Cuvântul de jandarm, aşa cum rezultă din documentele studiate în Țara Românească, începe a fi utilizat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, secol în care se produc numeroase reforme şi reorganizări. Una din legile importante ale acelor vremuri o reprezintă „Legiuirea pentru reorganizarea dorobanţilor satelor” şi „Legiuirea pentru reorganizarea grănicerilor”, iar reperele istorice ne arată faptul că Jandarmii Vâlceni au participat la Războiul de Independenţă sub denumirea de „Dorobanţi”.
De-a lungul timpului jandarmii vâlceni au fost organizaţi în escadron, secţii şi companii de jandarmi care făceau parte din circumscripţia de jandarmi Craiova, misiunile lor fiind paza căilor de comunicaţie, respectiv prevenirea comiterii unor acte ce contravin ordinii publice.
În anul 1929 „Compania de Jandarmi Rurală Vâlcea” se transformă în „Legiune de jandarmi” cu sediul în imobilul aşezat pe strada Locotenent Barbu Iepure.
În anul 1949 Legiunea de Jandarmi Vâlcea se transforma în Miliţie odată cu formarea Direcţiei Generale a Miliţiei.
Transformarea societăţii româneşti inaugurată prin Revoluţia din Decembrie 1989 şi reaşezarea instituţiilor de stat pe temelii democratice de drept au favorizat în mod decisiv atât remodelarea instituţiei Jandarmeriei, cât şi elaborarea unei concepţii noi cu privire la locul şi rolul forţelor de ordine internă, la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI.
În prezent, jandarmii vâlceni îşi desfăşoară atribuţiile în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gen. bg. Ştefan Buterez” Vâlcea, conform Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române prin care se stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

sursă: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea

Politica