miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cinci alimente benefice pentru sistemul imunitar, la început de toamnă

Temperaturile oscilante, vântul răcoros și ploile ne slăbesc imunitatea organismului, făcându-ne mai vulnerabili la afecțiunile de sezon. Mai mult, organismul poate fi slăbit și din cauza lipsei de somn, a nivelului ridicat de stres, a sedentarismului și a unei alimentații necorespunzătoare.

Pentru a întări sistemul imunitar, specialiștii recomandă consumul unor alimente specifice sezonului, bogate în nutrienți, vitamine și minerale.

Ciupercile. Unul dintre elementele-vedetă ale acestui sezon. Se remarcă prin aportul caloric redus și bogat în proteine, vitamine și minerale. Ciupercile nu conțin grăsimi, zahăr sau sare și sunt un aliat de nădejde în ceea ce privește protejarea sistemului imunitar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lintea și năutul. Odată cu sosirea toamnei, alimentele care se servesc cu lingura sunt foarte populare. Lintea se remarcă prin valoarea proteică ridicată, conținutul de calciu și procentul scăzut de grăsimi, în timp ce năutul oferă o doză echilibrată de carbohidrați și fibre. De asemenea, lintea și năutul se remarcă prin conținutul lor de acid folic și tot complexul de vitamina B, alături de potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier și zinc.

Dovleacul. De asemenea, un aliment-vedetă al toamnei, dovleacul are numeroase beneficii. Ajută la lupta împotriva insomniei, îmbunătățește memoria și scade oboseala. Compus din 95% apă, dovleacul are un apor tcaloric scăzut, conținând 15-20 kcal la suta de grame. Indicele glicemic este de asemenea scăzut, astfel încât poate fi consumat chiar și de persoanele care suferă de diabet. Este bogat în Omega 3 și vitamin A și, datorită texturii sale fine, este un aliment perfect pentru supe, crème și piureuri.

Strugurii. Sunt unele dintre cele mai recomandate fructe de toamnă, având multiple beneficii pentru organism. Ajută la prevenirea cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare. Întrucât strugurii au un conținut ridicat de carbohidrați- de tip fructoză și glucoză- nu se recomandă în dietele pentru slăbit sau la pacienții cu diabet zaharat, dar sunt indicați în convalescența bolilor cronice. Strugurii conțin substanțe cu important rol antioxidant. De asemenea, strugurii ajută la digestie.

Nucile. Au efecte benefice pentru înlăturarea depresiei, a stărilor de oboseală și a asteniei, datorită faptului că au un conținut ridicat de acizi grași Omega 3. Mai mult, aceste fructe conțin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E și P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate și proteine. De asemenea, nucile sunt benefice pentru scăderea riscurilor de îmbolnăvire de diabet sau de cancer. De asemenea, nucile, reduc nivelul colesterolului.

sursa: gandul.ro

Politica