Foşti şefi din Armata craioveană, vizaţi într-un dosar de corupţie

Date:

Mai mulţi foşti şefi din Armata craioveană sunt vizaţi într-un dosar în care se fac cercetări pentru corupţie. Cazul are legătură cu lucrări făcute în baza militară de la Deveselu. Aceştia şi-au recunoscut vinovăţia, pentru a scăpa cu pedepse cu suspendare şi au fost trimişi în judecată.

Cei care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii militari sunt, conform DNA: colonel inginer DEATCU VASILE, la data faptei locțiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova, colonel în rezervă CROITORU DANIEL, la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova, maior MOANȚĂ MARIAN IONUȚ, șef Birou dirigenție lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova,
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, căpitan LUPU ALINA ILEANA, la data faptei contabil șef în cadrul U.M. 02517 Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, personal civil contractual (diriginte de șantier) BULACU MARIN, pentru săvârșirea infracțiunii complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În judecată, în stare de libertate, a fost trimis şi administratorul S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup SRL din Caracal, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
Potrivit anchetatorilor, pe 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor și firma din Caracal, în calitate de prestator a fost încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Consolidare și reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu”.
“În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane (care anterior au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției), în calitățile menționate mai jos, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.
Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi și situații de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea.
Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei”, arată DNA.
Ministerul Apărării Naționale – Direcția pentru relația cu Parlamentul și asistență juridică s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Conform DNA, în urma semnării unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, inculpaţii au acceptat pedepsele: “DEATCU VASILE – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, CROITORU DANIEL – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, MOANȚĂ MARIAN IONUȚ – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, LUPU ALINA ILEANA – 1 an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, BULACU MARIN – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar Timișoara și la Tribunalul Dolj.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente