marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD Dolj va asigura servicii de urbanism la un click distanță

Informația reprezintă baza democrației, iar democrația ar fi de neconceput fără accesul liber al cetățenilor la informații. Reforma administrației publice este o prioritate pentru PSD Dolj. Una dintre preocupările permanente a fost aceea de a aduce serviciile Consiliului Județean Dolj cât mai aproape de cetățean și a asigura gradul maxim de transparență în activitatea instituției, inclusiv prin intermediul tehnologiilor moderne și al internetului. Continuăm pe aceeași linie, prioritar este cetățeanul, iar misiunea noastră este de a facilita comunicarea directă între Consiliul Județean și comunitate.
Pentru facilitarea accesului la informații, site-ul CJ Dolj a fost dezvoltat și actualizat în mod constant, aspectele relevante și informațiile utile privind activitatea instituției sunt prezentate cu operativitate și pot fi ușor accesate. CJ Dolj a fost printre primele consilii județene din România care au creat un site de internet pentru activitatea de transport rutier de persoane, gestionată de către autoritatea de specialitate din subordinea instituției, punând la dispoziția călătorilor informații eficient structurate despre cele peste 100 de trasee, date privind operatorii, tipul mijloacelor de transport cu care pot circula sau stațiile de oprire intermediare până la destinație.

„Discover Dolj”, aplicaţia oficială a CJ
În 2019, CJ Dolj a lansat un ghid turistic digital al județului, disponibil gratuit. Este vorba de o platformă interactivă care include o aplicație pentru telefoanele mobile și un site, cu informații detaliate privind principalele obiective din toate domeniile majore de interes, evenimentele culturale și artistice organizate, sugestii de petrecere a timpului liber, în beneficiul tuturor vizitatorilor, dar și al celor care locuiesc în județ.
Aplicația poate fi descărcată de pe www.discoverdolj.ro şi cuprinde peste 650 de pagini ale obiectivelor turistice din tot Doljul şi nu numai. Platforma cuprinde şi operatorii turistici, spaţiile de cazare, de alimentaţie publică şi de agrement din judeţ. Tot aici poate fi urmărit un calendar al evenimentelor Dolj. Platforma poartă pe cel care o accesează, prin tot judeţul, oferind informaţii şi despre atracţiile naturale, ariile protejate din teritoriu, muzee, castele, conace, cule, obiective arhitecturale, monumente, statui, biserici, mănăstiri, parcuri şi grădini.
Pentru un transport de calitate, CJ Dolj prin Programul Operațional Regional SV Oltenia 2021 – 2027, Axa Prioritară 2: O regiune cu orașe Smart va implementa un sistem de e-ticketing, cu posibilitatea de a rezerva on-line biletele, dar și de a le achita direct prin telefonul mobil, indiferent de operator. Demersul va permite, de asemenea, determinarea în timp real, prin intermediul GPS, a locului în care se află cu exactitate mijlocul de transport.
„Un alt proiect extrem de important pentru cetățeni presupune consultarea publică și crearea unei arhive electronice, pentru care am găsit finanțare prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. Vom implementa astfel un proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproape 500.000 de euro, care va îmbunătăți în mod considerabil modalitățile de relaționare între Consiliul Județean și comunitate, precum și procedurile interne prin care instituția își gestionează documentele și răspunde solicitărilor adresate de cetățeni. Vom crea un sistem informatic prin intermediul căruia cetățenii vor putea propune Consiliului Județean proiecte și, de asemenea, vor avea posibilitatea să își exprime opinia și să voteze propunerile de investiții majore ale instituției. Mai mult decât atât, vom realiza unui portal de internet prin intermediul căruia cetățenii și firmele vor putea solicita și obține o serie de documente care vizează în principal serviciile din domeniul urbanismului care intră exclusiv în atribuțiile Consiliului: certificate de urbanism, avize, prelungiri ale autorizațiilor de construire sau desființare”, a precizat Cosmin Vasile.
Cu ajutorul proiectului menționat, vor fi scanate și vor fi transpuse în format electronic un număr semnificativ de documente din arhiva CJ Dolj – peste 93.000 de dosare cu acte care sunt necesare în activitatea curentă a instituției și care au o durată legală de arhivare mai mare de 4 ani: hotărâri ale CJ; acte gestionate de Serviciul Resurse Umane; documente din dosarele care se află ori s-au aflat pe rolul instanțelor de judecată. Unele dintre înscrisurile care vor fi scanate și digitalizate au o vechime de peste 70 de ani și, astfel, se asigură păstrarea informației în bune condiții, precum și accesul mai ușor, mai rapid la ea, atunci când este necesar.
PSD Dolj va asigura servicii de urbanism la un click distanță (finanțare prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020). Este vorba de un proiect în valoare de 350.000 de euro, pentru care s-a obținut finanțare din fonduri europene, care va conduce la extinderea serviciilor asigurate cetățenilor în format electronic.
„Pentru a facilita eliberarea unor avize, certificate și alte acte care nu intră exclusiv în competența Consiliului Județean, în portalul de internet destinat solicitării și obținerii de documente vor fi integrate și alte instituții abilitate, precum și primării care nu dispun de propriile servicii de urbanism. Astfel, vor fi asigurate toate serviciile de urbanism pe care le poate pune un consiliu județean la dispoziția persoanelor fizice și juridice. Tot în cadrul acestui demers va fi elaborată și Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Dolj pentru perioada 2021 – 2027, un document important în perspectiva atragerii de fonduri europene în următorul exercițiu financiar al UE”, a spus Cosmin Vasile.
În următorii ani, CJ Dolj va avea un nou sistem informatic, care va asigura conectarea digitală cu toate instituțiile subordonate. Va permite, astfel, stocarea centralizată a bazelor de date administrate de toate aceste structuri. Este vorba de un proiect de unificare prin informatizare: Digitalizarea instituțiilor subordonate Consiliului Județean (finanțare prin Programul Operațional Regional SV Oltenia 2021 – 2027, Axa Prioritară 2: O regiune cu orașe Smart).
Proiectul va asigura mai multă eficiență în gestionarea informațiilor, iar cetățenii vor avea acces mai comod și mai rapid la documentele solicitate, în special în cazurile în care elaborarea acestora se bazează pe colectarea de date furnizate de mai multe structuri din subordinea CJ Dolj.

Comandat de PSD Dolj, executat de SC Inter Regional Management SRL, cod AEP 21200019.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica