joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii trag un semnal de alarmă: Unităţile sanitare riscă să rămână fără medicamente pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Emilian Imbri, managerul spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș” din Capitală trage un semnal de alarmă și spune că spitalele sunt pregătite pentru a face față unei creșteri a numărului de infectări zilnice cu coronavirus, dar au o limită, care este foarte aproape.

Potrivit acestuia, pe măsură ce numărul îmbolăvirilor crește în întreaga lume, și achiziția de medicamente folosite în tratarea COVID va deveni din ce în ce mai dificilă.

Emilian Imbri a declarat la Digi24 că deja nu se mai găsește un medicament pe care clinicienii de la „Victor Babeș” îl foloseau în schemele de tratament, pentru că firma respectivă și-a diminuat producția.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Noi deja de două-trei zile ne confruntăm cu probleme în a găsi variante de a elibera totuși locurile pentru cei care vin în ziua respectivă. Noi nu mai avem, ca acum două-trei luni, locuri de rezervă. Mai avem și Pipera, s-au mai deschis niște spitale modulare, care pot să te ajute, până la un punct. Sau stai acasă sau stai acolo cam același lucru este, doar că în spitalul modular ai asistență medicală. Ca număr de locuri, în spital, deja suntem aproape de un maxim”, a declarat Emilian Imbri, întrebat dacă mai sunt locuri pentru bolnavii COVID în spitalul „Victor Babeș”.

„Se mai pot face însă extinderi. Vorbeam despre flexibilitate în decizia managementului spitalicesc. Nu înseamnă neapărat să mai pui paturi în curtea spitalului sau să faci corturi. Înseamnă ca la un moment dat să poți să revii spre unele spitale care au reînceput activitatea pentru bolnavii cronici, pentru bolnavii obișnuiți, dacă nu dovedești nici cu aceste unități mobile, cu aceste structuri pavilionare și care pot să-ți asigure pe timp de ploaie confortul în a te caza și o siguranță clară în ceea ce privește o supraveghere”, a arătat managerul.

Întrebat despre vaccinul anti-COVID, dr. Imbre a spus că singurul moment în care ne putem bucura este cel pe care îl trăim cu fiecare minut în care nu suntem bolnavi. „Sentimentul meu este că încet, încet, cercul se cam strânge în jurul nostru vizavi de îmbolnăvire, parcă-parcă simțim că toți vom trece” prin boală, a menționat Imbri.

„Apropo de vaccinuri, sigur că sunt foarte multe firme, sunt foarte multe societăți mari, trusturi, care au și forță financiară să facă cercetarea, să iasă pe piață. Ne limităm la ceea ce declară, declarația unora cum că în vara anului viitor avem pe piață vaccinul, da, eu o cred. Pe care piață, însă? Urmează întrebarea asta. Pentru că uitați-vă și dvs, forța financiară a acestor firme este susținută de forța financiară a statelor în care ele să-și desfășoare activitatea și care state să spună, logic, firesc: domnule, mie îmi dai primele 50 de milioane de doze”, a comentat Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

La nivelul UE deja există un mecanism de achiziție a mai multor tipuri de vaccinuri și o înțelegere privind repartizarea echilibrată în rândul statelor membre, ceea ce avantajează major România, care a făcut o precomandă de 10 milioane de doze de vaccin prin intermediul UE.

Politica