vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vccinul pentru COVID-19 va putea fi produs şi la noi în ţară în prima parte a anului 2021

România ar putea beneficia de un vaccin împotriva COVID în primul trimestru al anului viitor, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. „Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractare cu şase firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară“, a declarat Tătaru. În prima fază, Comisia va primi 30 de milioane de doze, iar în România vor ajunge 4% din acestea, adică 1.290.000 de doze. În final, la noi în ţară vor ajunge peste 10 milioane de doze de vaccin din cele 300 de milioane achiziţionate de Comisia Europeană.

Surse militare au declarat pentru „Adevărul“ că procesarea vaccinului se va putea realiza şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, dar numai în anumite condiţii. În plus, mai sunt necesare unele investiţii. „Se va ridica o nouă linie de producţie în zona limitrofă a Capitalei pentru că vaccinul nu se poate fabrica în actualul sediu. Va costa aproximativ 50 de milioane de euro, aceasta ar fi putea fi gata într-un timp relativ scurt, de câteva luni”, au precizat sursele citate. În plus, Institutul Cantacuzino trebuie să se doteze şi cu un utilaj numit „maşină de recoltat” fără de care producţia, chiar şi numai în loturi experimentale, nu poate fi demarată.

Compania farmaceutică Eli Lilly a anunţat că a testat cu succes şi a intrat într-o fază finală de dezvoltare a unui medicament pe baza de anticorpi care reuşeşte să menţină bolnavii de COVID-19 într-o stare relativ bună, evitându-se astfel internarea acestora. Conform testelor, cantitatea virală întâlnită la persoanele infectate s-a diminuat apreciabil după administrarea medicamenului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tratamentul cu plasmă care conţine anticorpi este utilizat şi acum, dar rezultatele asupra pacienţilor sunt variate pentru că puterea şi tipurile de anticorpi variază în funcţie de fiecare donator. Medicamentele pe care Eli Lilly şi alte companii le testează sunt versiuni concentrate ale anticorpilor specifici care au funcţionat cel mai bine împotriva coronavirusului în testele de laborator.

Tratamentul se poate administra, astfel, în doze mai mari, standardizate, scrie Adevărul.

Politica