sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copilul infectat cu coronavirus și internat la terapie intensivă pentru că a dezvoltat un sindrom foarte rar este în stare stabilă

Primul copil din România care a ajuns la terapie intensivă, infectat cu SARS-CoV-2, este în stare stabilă.

Copilul a fost internat la terapie intensivă pentru că a dezvoltat un sindrom foarte rar – cunoscut în literatura de specialitate ca PIMS, sindrom  inflamator multisistem – reacție extrem de rară chiar și în țările unde au fost mii de copii infectați, au explicat medicii de la Spitalul Gomoiu din București.

„E un sindrom foarte rar chiar și în țările care au avut mii de copii infectați. Acest sindrom PIMS este foarte rar. De exemplu, în Franța au fost diagnosticați 17 copii, în SUA au fost diagnosticați până în 30 de copii cu acest sindrom.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu trebuie să creăm o isterie medicală, nu înseamnă că orice copil infectat va face PIMS sau Kawasaki. Este o boală foarte rară, citată foarte rar în literatură chiar și în țările cu mii de copii infectați”, au spus medicii de la spitalul unde copilul este internat.

Acest sindrom poate fi determinat și de alte virusuri, nu doar SARS-COV-2, dar, având în vedere ancheta epidemiologică, a fost făcută această conexiune, au adăugat medicii.

Băiatul nu mai avea alte boli. Medicii cred că a făcut infecţia cu COVID odată cu părinţii lui, în urmă cu trei săptămâni,  dar la acel moment nu a fost testat pentru că era asimptomatic. Este modul în care se dezvoltă această formă gravă a bolii. Apare abia după 2-4 săptămâni de la infectare, la copii asimptomatici.

Copilul a ajuns prima dată la Unitatea de Primiri Urgenţe din Buzău, unde testul la COVID  a ieşit negativ. Avea dureri de cap şi febră. Când a fost transferat în Capitală, cu suspiciune de meningo-encefalită, testul a fost repetat şi de această dată a ieşit pozitiv.

Medicul Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York, a declarat că s-a confruntat cu zeci de astfel de cazuri. El a afirmat, la Digi24, că acestă complicație la copii are, în general, un prognostic sever. Specialistul precizează, însă, că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare, iar acest sindrom este destul de rar.

„M-am întâlnit cu așa ceva. În statul New York am avut aproximativ 85 de astfel de cazuri. Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1 la sută din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator”, a declarat Adrian Popp.

„Când acest lucru apare, copilul este foarte grav, de obicei este pe ventilator și prognosticul este destul de sever”, a spus dr. Popp. El a explicat că este vorba despre o apărare imunitară în care sistemul imunitar al copilului acționează exagerat. Cu alte cuvinte, inflamația este mult prea mare față de capacitatea copilului de a supraviețui, de a trece peste această inflamație. „De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar”, a arătat medicul român din New York.

„Copiii cu covid-toes (degete inflamate) au fost un prim semnal de alarmă. Ceea ce este diferit în sistemul multisistemic inflamator este că el are în comun cu sindromul Kawasaki niște semne clinice și de asemenea cu sindromul de șoc toxic alte semne, ceea ce face diagnosticul un pic mai dificil”, a explicat, la rândul său dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Cu toate acestea, dr. Mihai Craiu spune că afecțiunea este una rară, iar părinții cu copii sănătoși nu au de ce să își facă griji.

„În Statele Unite, unde există cea mai mare cohortă de astfel de pacienți, în registrul lor național este vorba de 790 de cazuri până la începutul lunii septembrie, în 6,5 milioane de îmbolnăviți. Deci, este foarte rară. Iar dintre aceste cazuri, evoluția severă către sechele foarte grave sau deces de origine cardio-vasculară s-a întâmplat numai la 11 copii, toți aceștia având afecțiuni care făceau supraviețuirea dificilă și fără infectarea cu noul coronavirus”, a arătat medicul pediatru Mihai Craiu într-o intervenție la Digi24.

Medicii le transmit, așadar, părinţilor să nu se sperie, pentru că sunt puţini copiii care fac această formă rară a bolii. În România s-au infectat cu noul coronavirus 6.700 de copii, iar jumătate dintre ei au fost asimptomatici. Ceilalţi au dezvoltat forme uşoare.

Politica