vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La școlile din Craiova, regulile sunt făcute să fie încălcate: „În primele săptămâni o să se respecte, după…”

Teama de COVID-19 a dispărut odată cu începerea noului an școlar. Elevii craioveni spun că s-au purtat măștile în sălile de clasă și tot acolo s-a respectat și distanțarea, dar îndată ce te afli în afara clasei, regulile nu se mai aplică. La intrările instituțiilor de învățământ din Craiova, părinții și elevii au stat în grămezi și au socializat fără probleme, cu sau fără mască.
Deși aglomerația a fost la ea acasă la mai multe școli din municipiu, elevii și părinții spun că în clase s-au respectat regulile, dar când au fost întrebați de înghesuiala din curtea școlii, răspunsul a fost unul relaxat și resemnat: „E aglomerat, ca peste tot”.
Alina și Diana sunt eleve în clasa IX-a la Colegiul Național „Ștefan Velovan”, iar condițiile în care își încep viața de licean nu sunt tocmai pe placul lor: „Nu suntem prea entuziasmate să începem liceul așa. Nu se simte de parcă am începe liceul”.
Cele două eleve spun că au fost pregătite de părinți cu dezinfectant de acasă, dar în ceea ce privește respectarea regulilor impuse la școală, cred că nu va fi ceva de durată.
„Ne-am luat și noi dezinfectant de acasă, dar nu credem că o să se respecte distanțarea. În primele săptămâni o să se respecte, după…”, a spus Diana.
În prima zi de școală, la intrarea în Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, copiii și părinții s-au adunat ca o mare familie. La finalul puhoiului de oameni se afla Georgiana, mamă a doi copii, o fetiță care este clasa 0 și un băiat care doar ce a început clasa a IX-a.
Fetița Georgianei a început clasa 0 la Școala Nr. 33, unde toți copiii au purtat masca de protecție, spune mama. Întrebată de aglomerația evidentă de la liceul unde va învăța băiatul ei, femeia a răspuns calm: „E aglomerat.. ca peste tot”.
Lidia a început astăzi clasa a XII-a, la profilul de Pedagogie al Colegiului Național „Ștefan Velovan”. Pentru ea, purtarea măștii nu a fost o problemă până acum și consideră că o să se obișnuiască să o poarte și un timp mai îndelungat.
„Încă nu am stat 5 ore cu masca, am stat cam o oră și nu este incomod. A fost în regulă la început, ne obișnuim mai ușor în clasă”, a spus Lidia.
Cu privire la respectarea regulilor pe viitor, adolescenta se arată neîncrezătoare: „Nu cred că o să se respecte pentru mult timp. Cu măștile, probabil, dar distanțare, nu știu”.
Și la școlile din județ s-a făcut triaj epidemiologic iar elevii au mers la școală cu masca, numai regula distanțării nu s-a prea aplicat.
Reamintim că 10 unități de învățământ din județul Dolj au început școala în scenariul roșu, iar elevii acestora vor face cursuri online. Alte 55 au ales scenariul galben. Asta înseamnă că elevii vor merge la școala prin rotație, cursurile desfășurându-se când online, când fizic.

Politica