vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Curtea Constituţională a decis că nu există conflict juridic Guvern-Parlament pe tema moţiunii de cenzură

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, pe fond, sesizarea premierului Ludovic Orban pe tema conflictului de natură juridică dintre Guvern și Parlament ca urmare a depunerii de către PSD a moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară, respectiv în perioada vacanței parlamentare, susțin surse apropiate CCR, citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, judecătorii constituționali au constatat că nu a existat un astfel de conflict juridic între cele două instituții în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură, drept pentru care au respins, pe fond, sesizarea liberalilor. 

Reamintim că, CCR a amânat pentru astăzi un anunț oficial legat sesizarea Guvernului privind constituționalitatea moțiunii de cenzură depuse recent în Parlament de PSD, fără să ofere prea multe detalii în acest sens, ci doar precizând că a finalizat deliberările asupra conflictului, iar în cursul zilei de marţi (astăzi-n.r.) va fi redactată forma finală a minutei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit surselor citate, o decizie ar fi trebuit luată luni, dar judecătorul Daniel Morar a părăsit sala de ședințe pe fondul unor dispute verbale cu alți judecători, astfel încât nu a mai putut fi luată o decizie în acest sens. 

Mai mulți judecători au insistat pentru a se intra pe fondul problemei și să respingă ambele capete de cerere formulate de Guvernul Orban.

Pe de o parte, au explicat sursele citate, să se constate că nu există conflict între guvern și parlament pe motiv că moțiunea de cenzură a fost depusă în sesiune extraordinară.

Pe de altă parte, potrivit aceleiași opinii majoritate, nu există conflict între Parlament și Guvern nici din pricina faptului că votul privind moțiunea de cenzură nu se poate da în altă sesiune decât cea în care a fost depusă.”Votul se consideră un act procedural. Important este momentul în care parlamentul a fost învestit cu moțiunea, nu momentul în care se va da votul”, au explicat sursele citate.

Potrivit participanților la dezbaterile de luni, opiniei majoritare de respingere a sesizării Guvernului i s-ar fi raliat șapte din cei nouă judecători ai Curții. Doar judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, ambele numite la CCR de președintele Klaus Iohannis, s-ar fi exprimat împotrivă.Guvernul a reclamat la CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională comis de Parlament prin depunerea de către social-democraţi a unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Argumentul invocat de  Orban susţinea că sesiunea a fost convocată special pentru citirea moţiunii şi urma să fie votată în altă sesiune a Parlamentului.

Politica