joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România, suflu nou sub comanda lui Mirel Rădoi

Echipa națională de fotbal a României arată total schimbată de când este pregătită de Mirel Rădoi. Noul selecționer a debutat pe banca tricolorilor cu o remiză, 1-1, în fața Irlandei de Nord, apoi, contrar tuturor așteptărilor, românii au învins Austria, în deplasare, scor 3-2.
A fost un meci foarte bun făcut de întreaga echipă, cu mici excepții. România a arătat că știe să și atace, iar Alibec și-a demonstrat clasa cu un gol în primele minute ale meciului cu Austria. Grigore l-a acompaniat pe Chiricheș în defensivă, dar a și înscris cel de-al doilea gol al românilor. Tricolorii au continuat să joace ofensiv și i-au surprins pe austrici în momentul în care Alex Maxim a înscris un super-gol: lob peste portarul advers. Au fost 10 minute de luptă pe final, în care Mirel Rădoi a trăit de pe margine la intensitate maximă, dar România a ieșit învingătoare în cele din urmă.
ROMÂNIA: 12. Tătărușanu – 15. Burcă, 6. Chiricheș-cpt. (5. Nedelcearu, 73), 21. Grigore, 11. Bancu – 2. Crețu, 10. Maxim, 23. Stanciu – 18. Coman, 7. Alibec (9. Pușcaș, 68), 17. Deac (19. Iancu, 40). Selecționer: Mirel Rădoi.
AUSTRIA: 1. A. Schlager – 21. Lainer, 5. Posch, 4. Hinteregger, 2. Ulmer – 10. Grillitsch, 14. Baumgartlinge (20. Onisiwo, 60) – 9. Sabitzer, 23. X. Schlager, 19. Baumgartner – 11. Gregoritsch (7. Grbic, 73). Selecționer: Franco Foda.
Mirel Rădoi se gândește deja la meciul de baraj cu Islanda și poate să aducă nume noi la națională, cel puțin pentru mandatul său. Răzvan Marin, Alex Mitriță sau Claudiu Keseru pot reveni sub tricolor.
„Este posibil să apară și alți jucători, dar mai e destul timp să vedem care va fi forma lor și să nu apară accidentări. Cu Răzvan Marin, Alex Mitriță și Ionuț Radu am avut înțelegeri cu cluburile lor pentru a sta cât mai mult la pregătiri cu cluburile lor, asta nu înseamnă neapărat că vor fi convocați luna următoare sau că vor fi titulari. Depinde de evoluțiile de la club și de ce vor arăta la antrenamente. Strategia pentru meci o gândeam dinainte de aceste două meciuri și o voi gândi în continuare. Am dorit să vedem cum s-ar mobiliza și ajuta reciproc anumiți jucători de pe poziții apropiate. În această seară ne-am edificat oarecum acest lucru, dar nu înseamnă că la meciul cu Islanda vom vedea aceeași echipă. Asta depinde de evoluțiile lor de la echipele de club, de minutele pe care le vor juca și de cum se vor prezenta la antrenamentele dinaintea meciului cu Islanda”, a spus Rădoi, în cadrul conferinței de presă.
Alex Maxim a fost eroul României în meciul cu Austria. Resuscitat de Marius Șumudică în Turcia, decarul naționalei a tras echipa după el și a reușit să marcheze chiar și un gol superb în poarta austriecilor. Fotbalistul își dorește la EURO.

„Simt bucurie, clar. Toată lumea e încântată, e o consecință a muncii noastre, mă bucur că am reușit să câștigăm marcând trei goluri pe terenul Austriei, e un lucru foarte pozitiv. Mă bucur că ne-am revenit psihic după meciul cu Irlanda de Nord, când am fost egalați pe final. Toți ne-am dat seama că am pierdut două puncte pe care le meritam. Ne-am refăcut și în seara asta am făcut o partidă foarte bună din toate punctele de vedere. E o mândrie că îmbrac tricoul naționalei. Am ajutat echipa și din punct de vedere defensiv, știam că ei își doresc mingea, că joacă mult între linii, că au jucători de atac foarte buni, așa că am încercat să-mi fac treaba pe ambele faze. Toate deciziile pe care le-am luat în ultima perioadă, inclusiv transferul meu la Gaziantep, au fost pentru a mă putea întoarce la națională, să am meciuri în picioare și să fiu la un turneu final. Dezamăgirea a fost mare în 2016, când nu am fost convocat, așa că îmi doresc din tot sufletul să particip la un turneu final. Vreau să-i mulțumesc și lui Marius Șumudică pentru toată încrederea pe care mi-a oferit-o!”, a declarat Alex Maxim, la ProTV.
Antrenorul lui Maxim, Marius Șumudică, a vorbit despre prestația tricolorilor și a avut doar cuvinte de laudă la adresa selecționerului. Tehnicianul nu a uitat să îl menționeze pe elevul său din Turcia, dar nici să puncteze faptul că Nicușor Bancu nu este un fundaș stânga veritabil și că trebuie luată în considerare o eventuală convocare a lui Mario Camora.
„Felicitări, aplauze pentru Mirel! Are personalitate, carismă, tot ce-i trebuie unui antrenor în momentul de față! Când am câștigat campionatul cu Astra, l-am avut adversar și i-am zis că va ajunge un mare antrenor! Nu știu dacă îi place, antrenor sau selecționer, el știe ce va face pe viitor, dar ce a realizat în așa puțin timp îmi certifică că nu m-am înșelat. Să fiu sincer nu mă așteptam! Gol extraordinar, n-am mai văzut, mi-am adus aminte de Adrian Ilie și Hagi. Am văzut că vine mingea cu zăpada pe ea! Eram cu impresarul care mi l-a adus pe Maxim și nu știam cum să batem cuba, mi-a dat și o palmă. Iar jucătorii turci de la echipă îmi trimiteau filmulețe cu golul lui. Îmi creștea inima că Maxim e compatriot cu mine. Am vorbit cu Maxim prin mesaje, l-am felicitat, îi reproșez lui Rădoi că mi l-a nenorocit, mi l-a jucat atâta, cum îl mai bag cu Galatasaray? Dar îl bag și într-un picior. Cred că trebuie chemat (n.r. – Mario Camora). E fundaș stânga, are fișa postului. Ca și Junior Moraes. Are și el cetățenie. Defensiv, alții sunt peste Bancu. Cred că pe stânga avem probleme. Nu am nimic cu Bancu, e un băiat admirabil, face efort, dar nu are procedeele unui fundaș stânga”, a spus Șumudică la Digi Sport.
Clasamentul grupei României din Liga Națiunilor, după două runde disputate:

  1. România – 4 puncte (golaveraj 4-3)
  2. Austria – 3 puncte (golaveraj 4-4)
  3. Norvegia – 3 puncte (golaveraj 6-3)
  4. Irlanda de Nord – 1 punct (golaveraj 2-6)
    Până la victoria cu Austria, tricolorii au disputat 8 partide all-time pe data de 7 septembrie, fără să cunoască vreodată înfrângerea. Acest detaliu statistic devine și mai relevant dacă luăm în calcul faptul că în ultimii ani începutul de septembrie a făcut mereu parte din calendarul UEFA cu partide internaționale. Iată rezultatele tricolorilor pe 7 septembrie:
    1983 Cracovia Polonia 2-2 amical
    1994 București Azerbaidjan 3-0 prel. EURO
    2002 Sarajevo Bosnia-Herțegovina 3-0 prel. EURO
    2010 Minsk Belarus 0-0 prel. EURO
    2012 Tallin Estonia 2-0 prel. CM
    2014 Atena Grecia 1-0 prel. EURO
    2015 București Grecia 0-0 prel. EURO
    2018 Ploiești Muntenegru 0-0 Liga Națiunilor

Politica