vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcenii iubitori de câini periculoși, avertizați de jandarmi

Prezenţa pe domeniul public a unor câini lăsaţi nesupravegheaţi, care se manifestă agresiv, i-a determinat pe vâlceni să apeleze tot mai des la sprijinul forţelor de ordine. Se pare că în ultimele două săptămâni, jandarmii vâlceni au gestionat nu mai puţin de 6 apeluri S.N.U.A.U. prin care apelanţii sesizau prezenţa fără proprietar a unor câini periculoşi, fără botniţă în diferite zone, provocând teamă şi panică în rândul acestora.
„În toate cazurile jandarmii au reuşit prinderea câinilor şi identificarea proprietarilor acestora, punându-le în vedere câteva reguli esenţiale atunci când doresc să îngrijească un astfel de necuvântător, nefiind sancţionaţi contravenţional. Pentru iubitorii de câini, care poate au uitat aceste reguli, vrem să le reamintim că accesul anumitor rase, este permis în locuri publice doar ţinuţi în zgardă, lesă sau ham și purtând botniță”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Vâlcea.
Proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi este obligat să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
„Îi informăm că nerespectarea prevederilor OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi pot atrage sancţiuni cu valori cuprinse între 100 – 3.000 lei. Un ultim sfat: Pentru prevenirea oricăror incidente de a pune în pericol viaţa celorlalți cetăţeni, nu uitaţi să încuiaţi poarta sau ușa imobilului atunci când plecaţi de acasă!”, transmit jandarmii.
În urmă cu 6 luni, în Râmnicu Vâlcea, pe bulevardul Pandurilor din cartierul Ostroveni (de-a lungul căii ferate), au fost amenajate două spaţii în care câinii se pot plimba şi juca în voie. Inițiativa a venit după ce deţinătorii de animale de companie au înaintat numeroase solicitări.
„Primul spaţiu, în suprafaţă de 1.160 mp, amplasat la sud de bariera de pe str. Mihai Eminescu, este deja finalizat şi a fost împărţit în două zone, una destinată câinilor de talie mare, iar cealaltă, celor de talie mică; cel de-al doilea spaţiu, în suprafaţă de 608 mp, va fi gata la finele săptămânii viitoare. Spaţiile sunt împrejmuite, dotate cu băncuţe, coşuri de gunoi, precum şi instalaţii pentru joaca patrupedelor, iar trunchiurile copacilor au fost înconjurate cu gărduleţe de protecţie”, spuneau autoritățile locale la acea vreme.
Proprietarii câinilor care sunt aduşi în spațiile special amenajate au obligaţia recuperării şi aruncării deşeurilor biologice produse de animalele lor, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de lei.


foto: voceavalcii.ro

Politica