vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moment de reculegere în memoria avocatei Ebru Timtik

Luni, 7 septembrie, ora 12.00, avocații din Baroul Dolj vor păstra un moment de reculegere în memoria avocatei turce Ebru Timtik, luptătoare pentru drepturile omului care se înscrie în seria neagră a victimelor abuzurilor autorităților turce.
Alături de alți avocați turci care au înțeles să își exercite profesia cu prețul vieții, precum Helin Bolek, Ibrahim Gokcek și Mustafa Kocak, Ebru Timtik a fost 238 zile în greva foamei, ajungând la 30 kg la momentul decesului. Aceată realitate descrie calvarul prin care a trecut avocata Ebru Timtik pentru a obține din partea autorităților judiciare turce dreptul la un proces echitabil. Sacrificiul avocatei Ebru Timtik nu trebuie să rămână lipsit de efecte.
Avocații din toată Europa solicită autorităților turce să facă tot ce le stă în putință pentru a garanta dreptul la un proces echitabil și pentru preveni repetarea unor astfel de evenimente regretabile.
Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, susține că păstrarea independenței justiției și a integrității în actul de justiție sunt fundamente ale statului de drept, iar evitarea oricăror ingerințe sau presiuni de natură politică sunt obiective esențiale. În greva foamei alături de  Ebru Timtik a fost și avocatul Aytaç Ünsal care a supraviețuit și fost eliberat de curând. Milităm să i se garanteze un proces echitabil.
Avocata Arabella Ionescu, inițiatoarea acțiunii la nivelul Baroului Dolj, precizează că „toți avocații europeni au datoria să îi ducă mai departe misiunea până la atingerea scopului acesteia. Jurământul rostit de fiecare dintre noi la primirea în profesie ne obligă să adoptăm o poziție activă, fermă în condamnarea abuzurilor”.
Trebuie să manifestăm o sensibilitate sporită și să ne sesizăm de fiecare dată când sunt încălcate drepturile și libertățile omului, fiind solidari cu cei care-și sacrifică siguranța, sănătatea și până și viața în lupta pentru adevăr și echitate.
Avocații din Europa trebuie să își poată îndeplini îndatoririle profesionale pentru păstrarea  independenței și integrității  în actul de justiție și pentru menținerea statului de drept.

Baroul Dolj 

Politica