sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Negocieri pentru elevii repetenți: cum își pot salva unii dascăli posturile

Profesorii unei școli din județul Vâlcea negociază cine trece clasa și cine nu. Ședința la care au participat mai mulți dascăli a fost filmată, cel mai probabil pe ascuns, apoi a fost pusă pe Facebook. După ce oamenii au văzut filmarea, comentariile au început să apară, iar protagoniștii au fost aspru criticați pe internet, pentru felul în care au abordat situația.
În mijlocul discuției, câteva aspecte rasiale nu sunt ignorate și unele dintre cadrele didactice fac referire la unii elevi drept „țiganul”: „La noi sunt destul de mulți copii de etnie romă, dar nu era o jignire”, se apără conducerea școlii.
Filmarea a fost făcută în anul 2018, de către profesorul Valentin Mamota, de la școala din Vlădești, conform propriilor afirmații, dar a postat-o pe Facebook abia zilele trecute. Cu aproximativ 10.000 de afișări în 24 de ore, imaginile redau ultimele 10 minute de discuții, dintr-o sală de clasă unde, potrivit explicațiilor de pe Facebook date de Valentin Mamota, „se plănuiește, ilegal și imoral, lăsarea ca repetenți a 5 elevi din clasa a V-a și a VI-a la 5 materii, ceea ce înseamnă repetenție automată”.
„Am sesizat Consiliul local, nu mi s-a răspuns nici până astăzi. L-am informat pe primar, s-a făcut că plouă. Ministerul mi-a răspuns că va trimite o echipă de control, pentru a face o anchetă și în școală, și la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, dar după încetarea stării de urgență. Starea de urgență a încetat pe 15 mai, dar echipa nu a venit încă. Au fost mitraliați, fără milă, 5 copii nevinovați, din cauză că școala nu este condusă, sau mai bine spus este condusă prost”, mai susține autorul filmării în postarea de pe Facebook.
Potrivit Adevărul, situaţia de la Vlădeşti – Vâlcea nu este singulară, ea se întâmplă prin mai toate zonele rurale ale României şi demonstrează ce sunt capabili să facă profesorii pentru a-şi salva posturile. Pentru că nu mai sunt suficienţi elevi ca să formeze clase de sine stătătoare, multe şcoli s-au închis, iar altele stau cu „sabia lui Damocles” deasupra capului. În aceste cazuri, singura soluţie oferită este învăţământul la simultan, adică cuplarea a două clase, din ani diferiţi, în care copiii învaţă în aceeaşi clasă materia predată de un singur profesor, notează sursa citată.

Politica