marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Inspectoratul Teritorial de Muncă a desfășurat 135 de controale în ultimele 2 luni. Ce nereguli s-au găsit

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a desfășurat, în perioada 15 iunie – 24 august 2020, acțiuni pentru a verifica modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă. Au aplicat amenzi în valoare de 41.500 de lei.
Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Relații de Muncă au efectuat un număr de 135 controale, fiind dispuse 204 măsuri de remediere a deficiențelor constatate. Au fost aplicate șase amenzi contravenționale în valoare totală de 41.500 lei.
Cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 lei, a fost aplicată pentru primirea la muncă a unei persoane în perioada în care avea contractul de muncă suspendat pentru creștere și îngrijire copil, în cazul unui service auto cu sediul în Caracal.
O altă amendă de 10.000 lei a fost aplicată unui restaurant cu sediul în Caracal, pentru identificarea unei persoane care desfășura activitate în afara programului de lucru stabilit în baza contractului individual de muncă cu timp parțial.
Inspectorii au dat alte trei amenzi unor societăți comerciale din Slatina, Optași Măgura și Drăgănești Olt.
„5.000 lei pentru împiedicarea exercitării controlului, la o societate comercială din Optași Măgura, obiect activitate fabricarea altor articole de îmbrăcăminte; 5.000 lei pentru netransmiterea în termenul legal a elementelor contractului individual de muncă, aplicată unei societăți comerciale din Drăgănești Olt cu obiect activitate construcții; 1.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de lucru, aplicată unei societăți comerciale din Slatina, cu obiectiv activitate comerț”, arată ITM.
Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost următoarele:
– netransmiterea în registrul de evidență a salariaților, în termenul legal, a datelor de început și de sfârșit a suspendării contractelor individuale de muncă;
– nerepartizarea programului de lucru pentru salariații cu timp parțial;
– neevidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru.
Printre principalele obiective ale verificărilor se numără identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariați pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Politica