vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Simptome, destul de atipice pentru COVID-19, au început să apară tot mai des ca primă manifestare a bolii

Medicii avertizează că că trebuie să fim extrem de atenți nu numai la simptomele respiratorii ale COVID-19, ci și la alte manifestări, cu care nu am fost obișnuiți, dar care în ultimul timp încep să apară tot mai des ca forme de debut ale bolii.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că, durerile abdominale și scaunele frecvente, dar și durerile puternice de cap ar putea fi semne de COVID-19, chiar dacă tusea sau febra sunt absente, a declarat la Digi24 managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID”, a spus Carmen Dorobăț la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În opinia managerului de la Iași, tocmai de aceea este important ca testul COVID să fie făcut tuturor pacienților care se prezintă la doctor, indiferent de simptomatologie.

În legătură cu această manifestare digestivă a bolii, un studiu sublinia în iunie că este important ca atunci când folosim toaleta să tragem apa având capacul pus la WC, pentru că altfel, jetul puternic de apă favorizează formarea unui mic nor cu aerosoli ce se pot împrăștia în jur și-i pot infecta pe alți utilizatori ai băii.

Prezența coronavirusului sau a rămășițelor de coronavirus în materiile fecale nu este o noutate. În alte țări s-au făcut estimări ale prezenței virusului prin analize asupra apelor reziduuale, iar concluziile au fost surprinzătoare.

De asemenea, medicul spune că trebuie să fim atenți inclusiv cu formele ușoare de boală, pentru că ele se pot agrava în ziua a șaptea, a opta și chiar a zecea.

„Am avut cazuri de agravare respiratorie chiar după 10 zile de evoluție ușoară și ne așteptam ca pacientul să meargă acasă”, a relatat dr. Dorobăț.

„Aș spune că ne găsim într-o perioadă de platou la nivel național, cu foarte mici fluctuații de la o zi la alta. M-aș bucura în momentul în care n-am mai vorbi de platou și ar deveni un trend clar descendent – asta înseamnă să ne situăm mai multe zile la rând la un număr de trei cifre, de ordinul sutelor – pe care ni-l dorim înainte de începerea anului școlar și universitar”, a spus Carmen Dorobăț.

Politica