miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cosmin Vasile, candidatul cu prima şansă la Consiliul Judeţean Dolj

Cosmin Vasile are 42 de ani şi este candidatul celui mai puternic partid politic din România la cea mai importantă funcţie din Dolj: președinte al Consiliului Județean Dolj. Pentru mulţi, retragerea lui Ion Prioteasa, după patru mandate, a venit ca o surpriză, la fel şi declaraţia sa că „omul potrivit pentru a-mi urma la Consiliul Judeţean este Cosmin Vasile”. În PSD, mişcarea a părut una normală şi previzibilă, întrucât Vasile este cel mai vechi consilier judeţean pe care îl are partidul, cu 16 ani de experienţă în CJ.

Ne aşteptam la o discuţie sobră, însă în locul acesteia am găsit un interlocutor relaxat, cu simţul umorului, deschis să ne răspundă la întrebări și foarte ancorat în realitatea administrativă a județului Dolj, și nu numai.

Reporter: Pentru început, v-am ruga să le povestiţi cititorilor câte ceva despre viaţa dumneavoastră.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cosmin Vasile: „M-am născut în Moțăței, am făcut școala generală în comuna natală, până în clasa a VIII-a. Am fost admis la liceu, la Craiova, la Liceul Frații Buzești, Bastilia, cum i se zicea atunci, pentru că era şi este şi acum un liceu celebru pentru rigoarea profesorilor şi pentru faptul că se face multă şcoală.
Oricum, mama fiind învățătoare la una din școlile din Moțăței, iar tata profesor de sport și chiar director al școlii de acolo pentru o vreme, eram obişnuit să iau şcoala în serios. Nu poţi să scapi de învăţat când ai părinții cadre didactice. Faptul că părinții mei au fost cadre didactice m-a impulsionat să citesc foarte mult, mai ales datorită faptului că mama nu e doar o iubitoare de lectură, ci chiar mai scrie uneori, și cred că dragostea pentru lectură am moștenit-o de la mama.
Părinții mi-au dat libertatea de a alege eu ce liceu să urmez şi am vrut să merg la Buzeşti pentru că era considerat cel mai bun. Şi nu am regretat niciodată alegerea făcută. Acum doi ani am avut întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului.
Am rămas prieteni, am învățat lucruri noi de la rigoare și disciplină, pentru că rigoare și disciplină ca la Frații Buzești nu este niciunde. Am avut parte și de profesori cu o bogată experiență de viață, de la profesorul de economie sau profesorul de matematică, care erau pentru noi, ca oameni, repere. Îl apreciez pe dirigintele meu, profesor de istorie, Dinu Alexandru. Din păcate, de 8 ani nu mai este printre noi, dar îmi amintesc că avea o afecțiune pentru mine și alți doi colegi, care nu eram din Craiova.

Merg des la ţară la Moţăţei. Mama locuiește acolo, s-a pensionat acum cinci ani, împreună cu bunica mea, în vârstă de 90 de ani. Din păcate, tata și bunicul nu mai sunt, dar Moțăței este și va fi tot timpul pentru mine locul copilăriei.

Reporter: Cum aţi ajuns totuşi la politică?

Cosmin Vasile: ”În partid am intrat când eram încă în liceu, în martie 1997, dar politică efectiv am început să fac în primului an de facultate. După bacalaureat, am ales Facultatea de Drept. De fapt, în acel an m-am pregătit pentru două direcții diferite de drept: ori dreptul la Academia de Poliție, ori la Facultatea de Drept din Craiova. Am ales Craiova. Cred că a contat aplecarea mea spre partea umanistă, limba română, istorie, economie. Erau cele trei discipline care mi-au plăcut și mi-a fost și ușor să mă pregătesc pentru facultate. Este o știință pe care doream să o studiez şi de aceea mi-a şi fost uşor să învăţ, am fost bursier toți anii şi am terminat cu media 9,75. Ca să fac o paranteză, mi s-a părut chiar amuzant că unul din adversarii noştri scria despre mine că am făcut Dreptul la o facultate
particulară, dar eu am fost student la stat, la buget, chiar bursier.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, pasiunea pentru politică a venit şi a crescut natural. Am o personalitate competitivă. Poate e ceva ce am preluat de la tata, care în studenție a practicat sport de înaltă performanță, jucând handbal în Divizia A, și tot timpul a avut o aplecare spre competiție, spre a tinde mereu să te autodepășești. M-a impulsionat lucrul acesta și cred că de la el am moștenit această dorință de a mă bate pentru orice îmi propun. Fratele meu a practicat sport de performanță pentru o perioadă, fotbal, la echipele de tineret ale Universității Craiova. Mi-a plăcut să particip la concursuri, la olimpiade, pot spune că am și fost tocilar la anumite materii, la Limba Română, la istorie, la geografie – chiar dacă eu urmam un liceu de mate-fizică.
Şi în 1997, m-am înscris în PDSR, care era în opoziţie. Prietenii mi-au zis atunci că în PDSR sunt cei mai buni oameni din judeţul Dolj şi aşa am ajuns membru.
Însă nu mă gândeam la o carieră politică, a fost o chestiune de a intra într-un grup, o organizație de tineret, ne întâlneam, socializam. Însă, încet-încet, m-a prins partea asta cu politica.

Reporter: Şi aţi rămas membru PSD de atunci, nu aţi cochetat niciodată cu
alt partid?

Cosmin Vasile: “Da, sunt membru PSD fără întrerupere din 1997. Nu mi-a
trecut niciodată prin cap să plec la alt partid, cei mai buni prieteni îi am la partid, m-am cunoscut cu ei la organizația de tineret iar acum, trecând anii, cea mai mare parte a lor fac parte din conducerea organizației de seniori.

Reporter: Care a fost prima funcţie ocupată?

Cosmin Vasile: În 2004, conducerea PSD a stabilit ca pe listele de consilier să aibă şi trei tineri poziţii eligibile, iar colegii m-au ales să fiu unul dintre cei trei. Mi s-a părut ceva extraordinar, cred că nu am dormit câteva nopți la gândul cât de interesant o să fie. Fiind cel mai tânăr consilier județean am condus prima ședință a Consiliului Județean. La constituirea consiliului legea prevede ca președintele de ședință să fie cel mai în vârstă dintre cei aleşi, asistat de cei mai tineri doi consilieri. Aşa că şedinţa a fost condusă de domnul Cioboiu, care era decan de vârstă, alături de mine şi de Cosmin Enea, care era la PNL. Şi a fost o ședință grea, cu lupte politice, cu alegerea președintelui, care se făcea prin votul consilierilor, la momentul acela, iar noi l-am ales pe domnul Ion Prioteasa.
A fost o perioadă foarte interesantă atunci, în primul mandat de consilier. Cred că printre primele două proiecte pe care le-am început unul a fost Parcul Industrial, iar cel de-al doilea a fost de a asfalta drumuri în câteva localități, unele mari. Erau 13 sau 15 localități din județ unde nu se ajungea pe asfalt, printre care Seaca de Câmp, Ciuperceni, Orodel, etc.
La un moment dat am mers împreună cu domnul Ion Prioteasa la Ciupercenii Noi, la o întâlnire cu oamenii locului, și le-am spus că dacă la următoarea vizită nu venim pe asfalt, nu mai venim deloc. Mi-au rămas în minte aceste cuvinte şi unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus e să nu mai existe nicio comună în Dolj unde să nu poţi ajunge pe un drum asfaltat.

Reporter: Facultatea de Ştiinţe Politice aţi făcut-o pentru că aşa era moda?

Cosmin Vasile: Nu, câtuşi de puţin. Ştiu la ce vă referiţi, dar la mine a venit de la sine nevoia de a aprofunda domeniul acesta. E foarte important pentru un politician să înţeleagă ce înseamnă o ideologie, o doctrină, o istorie a ideologiei doctrinelor, să înţeleagă principiile după care funcţionează instituțiile statului, să ai cunoștințe de comunicare și sociologice. Sunt doctorand, anul III, Sociologie, iar tema este una care m-a preocupat în permanenţă, originea și evoluţia partidelor politice din
România după 1989 şi îmi place că pot să aduc şi eu o contribuţie la cercetarea acestui domeniu.

Reporter: Ştiu că sunteţi căsătorit şi aveţi un copil. Nu vă e teamă că funcţia
de preşedinte vă va afecta viaţa de familie?

Cosmin Vasile: Cu siguranță, nu. Soţia mea m-a susţinut în tot ce am făcut în ultimii 18 ani.
Sunt un bărbat norocos. Pe soția mea, Laura, am cunoscut-o în anul 2002, și ne-am căsătorit în 2005. Avem o relație sudată, ne înțelegem din priviri. Este perfect conştientă că va fi dificil, pentru că este o funcţie foarte importantă, unde stresul poate atinge cote mari şi petreci multe ore departe de familie. Cunoaşte ce înseamnă să coordonezi o echipă, un proiect. Este profesor de limba engleză și este implicată tot timpul în diverse proiecte. Va fi alături de mine în această provocare. Suntem căsătoriţi de 15 ani şi ne cunoaştem foarte bine unul pe celălalt și facem o echipă perfectă. De aproape doi ani a apărut în viaţa noastră Anastasia, pentru noi cea mai frumoasă fetiţă din lume.

Reporter: Mai aveţi timp şi de altceva în afară de politică?

Cosmin Vasile: Timpul liber îl petrec acasă. Dacă am o oră, două, le împart între hobby-urile mele: sport, muzică, meşterit prin gospodărie. Îmi place la nebunie să bat un cui, să strâng un șurub, să mut un aspersor dintr-un loc în altul. Când am un pic mai mult timp liber ascult Eric Clapton, Dire Straits, citesc o carte. Am mai multe feluri de muzică pe care le ascult, destul de diferite, îmi place şi rockul progresiv, şi muzica electronică a anilor ’80, dar îmi place mult şi muzica noastră populară. V-am spus că din sufletul meu nu poate să dispară copilăria petrecută la ţară, iar tata m-a învăţat cât de frumos este folclorul.

Ca președinte al Consiliului Județean, Cosmin Vasile, promite că județul Dolj
va rămâne numărul 1 în atragerea de fonduri europene, infrastructură și în ceea ce privește proiectele de sănătate, cultură sau educație. Va aborda domenii noi, precum: parcul de transfer tehnologic, hub-uri IT, zone de terminal intermodal, zone de logistică. Programul complet pentru următorii patru ani va fi prezentat în perioada următoare.

Politica